A francia közönségnek kíván köszönetet mondani Woody Allen az első francia nyelvű filmjével, amelynek forgatását a héten fejezte be Párizsban. Az amerikai filmrendező ezt a Le Journal du Dimanche című francia hetilap vasárnap megjelent számának adott interjúban mondta.

A francia mozinézők az 1969-ben forgatott Fogd a pénzt és fuss! című vígjátéka óta szeretik és támogatják.

– Amikor kísérletibb művekbe fogadtam, ők jobban támogattak és bátorítottak, mint az amerikai közönség – hangsúlyozta Woody Allen. – New York már nem túl kellemes hely, boldogan szívom máshol a levegőt – fogalmazott az amerikai rendező, akinek az amerikai filmgyártás hátat fordított, amióta nevelt lánya, Dylan Farrow azzal vádolta meg, hogy gyerekkorában Woody Allen szexuálisan molesztálta. A rendező tagadja a vádakat, az ügyben két független vizsgálatot is lefolytattak még az 1990-es években, és Allen ellen soha nem emeltek vádat.

A 86
éves rendező először forgatott franciául, jóllehet a nyelvet nem beszéli.

– Mindig is európai filmes akartam lenni, és a filmek többsége, amelyek kedvet adtak ehhez a szakmához, francia – mondta. Woody Allen úgy véli, nem baj, ha ezután a film után nem tud több nagyjátékfilmet forgatni, bár már a fejében van egy új forgatókönyv. Ez esetben színházban fog dolgozni vagy pedig könyveket ír.

Woody Allen Párizsban forgatott filmjének címe egyelőre nem ismert, az alkotás munkacíme WASP 22 (Woody Allen Secret Project). A főszerepeket Lou de Laâge, Melvil Poupaud, Niels Schneider és Valérie Lemercier alakítja. A rendező a történetről annyit árult el, hogy egy krimiről van szó, egy komoly bűn és bűnhődés történetről, egy adag romantikával természetesen.

Fotó forrása: AFP