A magyar parlament két első női képviselője, Slachta Margit és Kéthly Anna pályáját bemutató dokumentumfilm, valamint Piroch Gábor, a világhírű magyar kaszkadőr gyermekkorát felvillantó rövidfilm gyártását támogatja a Nemzeti Filmintézet.

A Televíziós Döntőbizottság a novemberi ülésén egy dokumentumfilmnek és egy kisjátékfilmnek szavazott meg gyártási támogatást.

Piroch Gábor a város legrosszabb gyerekéből a világ egyik legjobb kaszkadőre lett. A Titanic, a Die Hard – Drágán add az életed, a Trója, a Z világháború és számtalan további magyar és nemzetközi produkció kaszkadőre gyermekkorának egyik legérdekesebb történetét mutatja be az általa rendezett Égig érő álmok című kisjátékfilmben. Az alkotást a Nemzeti Filmintézet 14,98 millió forinttal támogatja.

Slachta Margit és Kéthly Anna a 20. század meghatározó magyar politikusai voltak. A parlament két első női képviselője a két világháború közötti viharos politikai helyzetben, a német megszállás és a szovjet uralom idején is bátran kiálltak elveik mellett. Novák Tamás Hősnők című fikciós ismeretterjesztő filmjében a két rendkívüli politikus életét és munkásságát mutatja be, a Nemzeti Filmintézet 49,1 millió forintos támogatásával.

Nyitókép: Piroch Gábor kaszkadőr. Fotó forrása: Piroch Gábor archívuma