Január 30. és február 5. között zajlott a 2023-as Weiner Leó Országos Kamarazene Verseny, a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében.

A kétfordulós versenyt három kategóriában rendezték meg, amelyekben meghatározott összetételű formációk indulhattak. A zsűri elnöke Pilz János hegedűművész, tagjai pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem neves oktatói: Némethy Attila zongoraművész, Szatmári Zsolt klarinétművész, Szentpáli Roland tubaművész, zeneszerző és Varga István csellóművész voltak. 

A február 5-i díjkiosztó gálán dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora hangsúlyozta: Weiner nemcsak a magyar zeneművészet egyik legfontosabb komponistája volt, de a kamarazene-oktatás egyik atyja is. „A versenyzők produkciójában ott van a weineri örökség, és külön örömömre szolgált, hogy szép számmal választották az ő műveit is műsorukba” – tette hozzá.  

Pilz János Liszt-díjas hegedűművész, a zsűri elnöke értékelésében kiemelte, hogy az idei verseny minden tekintetben előremutató volt, és külön örömét fejezte ki, amiért egy teljes koncertprogramot hallgathatott végig a zsűri a versenyzőktől, így az esemény inkább egy fesztiválhoz hasonlított, valamint hogy végig telt házzal zajlottak a fordulók. 

A versenyre 44 formáció jelentkezett több mint 120 zenésszel: azok a magyar és külföldi állampolgárságú muzsikusok vehettek részt a megmérettetésen, akik 1993. február 1. után születtek, magyarországi közép- vagy felsőfokú zenei intézményben szereztek képesítést, vagy akik jelenleg is valamely magyarországi közép- vagy felsőfokú intézmény aktív hallgatói, beleértve a doktori képzést is.

A döntőben egy hatvan-hetven perces produkciót kellett játszani, akik pedig Weiner-művet is a programjukba illesztettek, indulhattak a Weiner előadói díjért is. Emellett a helyezések pénzjutalmat, illetve fellépési lehetőségeket jelentettek. Mindhárom kategóriában közönségdíjat is kiosztottak.

A díjazottak névsora itt olvasható.

Nyitókép: A Weiner Leó Országos Kamarazene Verseny díjazottjai. Fotó: Zeneakadémia/Felvégi Andrea