Negyedik alkalommal rendezik meg a Balaton északi partjának immár négy településén a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivált augusztus 5. és 14. között.

A tíznapos kiállítás- és rendezvényfolyam a kortárs képző- és fotóművészet köré szerveződik. Lovas, Felsőörs, Csopak és Alsóörs kiállítóhelyein és szabadtéri helyszínein hét kiállítás és közel negyven program közül válogathatnak a vizuális művészetek szerelmesei.

A Garten Balaton célja a kortárs képzőművészet középpontba állítása és a vizuális művészetek értő bemutatása a Balaton partján nyaralók és a helyben lakók számára.

A szervezők tíz napon keresztül mindenkinek befogadhatóvá és élvezhetővé szeretnék tenni a kortárs képző- és fotóművészetet. Ennek érdekében a négy településen megvalósuló kiállításokat számos társművészeti, ismeretterjesztő és edukatív programmal teszik még vonzóbbá.

Kiállítások

A lovasi Nagy Gyula Galériában megvalósuló seregszemlén ötven művész több mint kétszáz alkotását tekinthetik meg a látogatók. A Van képünk hozzá címet viselő válogatással a kurátorok nem titkolt célja, hogy hazai kortárs fiatal és feltörekvő művészek alkotásaiból olyan válogatást mutassanak, melynek segítségével az érdeklődők képet alkothatnak a kortárs művészeti irányzatokról, sőt azonnali vásárlásra is lehetőség adódik.

Ugyanitt Szabad a pálya címmel huszonöt grafikusművész alkotásaiból nyílik szabadtéri plakátkiállítás a lovaspályán, míg a község másik végén szintén szabadtéri molinókiállítás látható Kása Béla indiai fotóiból. A megnyitó napján Maczky László fotóművész és Prokop-Maczky Gizella festőművész a műtermüket is megnyitják a kíváncsiak előtt.

Csopakon a ZM+G galériában InVision címmel Verebics Ágnes egyéni kamarakiállításán festményekről és fotókról köszönnek vissza a művész hibrid lényei, állat- és emberportréi. A kultúrházban Microdose címmel a fiatal művészeket tömörítő Skurc Group alkotásait láthatják a látogatók.

Felsőörsön a Fotóudvarban és az alsóörsi Török-házban a Capa Központ programja valósul meg több mint húsz alkotó közreműködésével. Installatív köztéri fotókiállításokon és a Civil házban rendezett egyéni fotótárlaton a fotográfusok művei az étkezés és a fotográfia összefüggéseit vizsgálják. A beszélgetések, tárlatvezetések, irodalmi programok és filmvetítések is e téma köré szerveződnek.

Pódium

A pódiumokon a kortárs művészeti szcéna fiatal képviselői, galériások, művészeti menedzserek és kurátorok ülnek egy asztalhoz, hogy a műkereskedelem és a kanonizáció kapcsolatáról, a hazai és nemzetközi lehetőségekről, a művészet társadalmi szerepéről és a kitágult piac új lehetőségeiről beszélgessenek. Két generáció eltérő szemléletű műgyűjtője találkozik augusztus 11-én, csütörtökön a Garten Balaton pódiumán, hogy megvitassák a gyűjtés értelmét, megosszák a nézőkkel a tapasztalataikat az elmúlt évtizedek kortárs piaci tendenciáiról.

A tárlatvezetéseken általában a kurátorok szempontjai ütköznek, augusztus 12-én, pénteken DrMáriás rendhagyó tárlatvezetést tart, de kerékpáros tárlatvezetésen és helytörténeti gyalogostúrán is részt lehet venni.

Kertmozi

A Buharov tertvérek Melegvizek országa című filmjének szereplői egytől egyig utat keresnek egy hitehagyott világ útvesztőiben, hogy alternatív csatornákon keresztül más és más létformákig jussanak el, megváltva ezzel létük elviselhetetlenségét. Kérdés, hogy sikerül-e.

Az El akartam rejtőzni című film Antonio Ligabue festőzseni életének valós története kitűnő játékfilmes feldolgozásban. A Goya-gyilkosságok című krimi két főszereplőjének művészettörténeti ismerettel kell nekivágnia a nyomozás tekervényes útvesztőjének.

A magyar rajzfilmgyártás történetében egyedülálló alkotás Kovásznai György Habfürdő című animációs filmje, amely a XX. századi festészet képi világából építkezve egészen egyedülálló vizuális élménnyel kecsegtet.

Koncertek, előadó-művészet

A színpadon fellép Huba és Vazul, a kísérleti elektroakusztikus blues utazózenészei, majd a Kurtág és Ligeti zenéjét játszó Zétényi Tamás és Gadó Gábor, a Tudósok zenekar, sőt a Cseh Tamás dalait legautentikusabban megszólaltató Vodku fiai is. Ezeken kívül lesz irodalmi est Fenyvesi Ottóval, Tandori Dezső-est, melyen a költő hanglemezeiből Pándi Balázs válogat, és egy Verslábak neccharisnyában című alternatív színházi est az E-Mancik színházi manufaktúra jóvoltából.

Gyerekprogramok

A szervezők a legkisebbekről sem feledkeztek meg, hiszen augusztus 8. és 12. között minden délelőtt múzeumpedagógiai foglalkozás várja a 6–12 éves korosztály tagjait a Nagy Gyula Galéria kertjében.

A Garten Kortárs Művészeti Alapítvány szakmai együttműködő partnere a Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Nagy Gyula Művészeti Alapítvány. Az esemény a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program részeként valósul meg. A részletes program itt található.

Nyitókép: Piedl András