A Pizzicato nyomán a Papageno adta hírül, hogy a kreatív szakmákban dolgozók számára kiosztott Orosz alkotói díj győztese az év embere kategóriában Valerij Gergijev lett.

A karmesternek köszönhetően lett a Mariinszkij Színház zenekara nemzetközileg is elismert, emlékeztet a Papageno, hozzátéve, hogy Gergijev emellett olyan operaénekesek pályáját segítette, mint Anna Netrebko vagy Olga Borogyina.

A lap kiemeli, hogy Gergijev pályafutása során kiemelt figyelmet fordított az orosz és a szovjet zeneszerzők műveinek feldolgozására, elkészítette többek között Csajkovszkij majdnem teljes életművének, valamint Sosztakovics minden versenyművének és szimfóniájának felvételét.

A Papageno ismerteti, hogy a karmesternek az orosz kormányhoz fűződő viszonyát már a háború kezdete előtt is többen bírálták, Gidon Kremer, Martha Argerich és Daniel Barenboim tiltakozó koncerttel tüntettek ellene, az orosz–ukrán háború kitörése óta pedig több operaház és zenekar felbontotta a vele kötött szerződéseket, mivel Gergijev nem határolódott el a fegyveres konfliktustól.

Nyitókép: Valerij Gergijev orosz karmester. Fotó: APA-PictureDesk via AFP/Roman Zach-Kiesling