A tavaszi aukció nagyszabású kiállításával nyitja meg kapuját április 28-án a BÁV ART Aukciósház és Galéria. Itt tekinthető meg a BÁV történetének eddigi legnagyobb briliánsa.

A BÁV ART – amelynek központi helyszíne mellett a neve is megújult – április 28-án nyitja meg frissen felújított aukciósházát Budapest műkereskedelmi negyedében. A cég jogelődjének első árveréseit 1920-tól a Kinizsi utcai székházban tartották, majd 2007-ben a Bécsi utcában alakítottak ki aukciósházat. Innen költöztek új helyükre, a Szent István körút 3. szám alá, egy 1899-ben, historizáló stílusban épült bérpalotába.

A feljegyzések szerint a BÁV 1950-ben nyitotta meg itt az üzletét, ahol a kezdetektől fogva bútorokat és műtárgyakat értékesítettek. A műemléki jelentőségű területen elhelyezkedő, helyi védettséget élvező épületben hét évtizede működő műtárgyboltot utoljára az 1990-es években újították fel. A kiszolgáló helyiségekkel együtt összesen 1000 m2-es, háromszintes térben egy modern, multifunkcionális üzlethelyiség kialakítása volt a cél, amely szoros kapcsolatban áll a várossal és annak lakóival. Egy olyan közösségi teret akartak létrehozni, amely bárki számára elérhetővé teszi a műalkotásokat. Az üzlethelyiség letisztult, modern belső terei és rugalmasan alakítható, speciális kiállítási igényeket is kielégítő berendezései a mindennapi galériás működés mellett az aukciók, kiállítások, művészeti előadások és más rendezvények, valamint a BÁV Akadémia egyik oktatási helyszínéül is szolgál majd.

Az új BÁV ART Aukciósház április 28-án, a 79. Művészeti aukció kiállításával nyitja meg kapuit. A nagyszabású esemény első napján kalapács alá kerül

a BÁV történetének legnagyobb briliánsa, amelyet 10 karátos nagysága mellett különleges, szív alakú csiszolása is kiemelkedővé teszi.

A GIA-tanúsítvánnyal is rendelkező nyakék 32 millió forintról indul, és esélyes a korábbi, 43 millió forintos ékszerrekord megdöntésére. A befektetők által is kedvelt tételek között 12 millió forintos kikiáltási árral szerepel egy halványsárga briliánssal ékített 5 karátos gyűrű is, amelyet további 44 színtelen briliáns keretez. A nagy márkák közül kitűnik egy 7,5 millió forintról induló Chopard-kollekció: a feltűnő formatervezésű nyakékből és fülbevalóból álló szett, amelynek jellegzetes sárga arany szívformájában úgynevezett lebegő gyémántok találhatók.

A BÁV óraszakértői idén is igazi ritkaságokkal rukkolnak elő: árverésre kerül a svájci óramanufaktúra nagy pontosságú tengerészeti kronométereiről és komplikációiról híres Ulysse Nardine hajóórája, amely 1 millió forintról indul.

Az órakollekció legrégebbi darabja egy gazdagon díszített Patek Philippe Gondolo arany zsebóra lesz 1891-ből,

de érdemes lesz licitálni az IWC, a Rolex, a Breitling, a Zenith vagy az Hublot karóráira is.

A klasszikus képek között Paál László Naplemente az erdőben című 1871-es olajképére is licitálhatnak. Az árverés legdrágább, 32 millió forintról induló alkotása az angol Staats Forbes gyűjteményben szerepelt, aki nem csupán gyűjtője, de mecénása is volt a sokszor az anyagi csőd szélén egyensúlyozó művésznek. Emellett többek között Batthyány Gyula, Gyarmathy Tihamér, Egry József és Erdélyi Béla alkotásaira is licitálhatnak.

A gazdag Zsolnay-anyagból kiemelkedik a számos virtuóz technikát felvonultató Nikelszky Géza dekorterve alapján készült szecessziós virágtartó, amelyre1,8 millió forinttól lehet licitálni.

Az ezüsttárgyak közül minden bizonnyal nagy érdeklődésre tart majd számot az Esterházy család bécsi empire boroskannája.

A 18. században készült ötvösremekműre 950 ezer forintról indul a verseny.

Az aukciós kiállítás április 28. és május 15. között tekinthető meg.

Fotók: BÁV ART Auckiósház