Ritkán látott és a gyerekek körében generációk óta méltán népszerű műfaj tér vissza a mozikba a magyar koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával elkészült Tomi, Polli és a Varázsfény közelgő bemutatójával.

Az országszerte december 21-től látható, stop motion technikával forgatott alkotás az egész estés bábanimációs filmek táborát gyarapítja, amelyek hírnevét Magyarországon olyan örökzöld mesék őrzik, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Az előzetes már ízelítőt ad abból, hogyan örökítették tovább a cseh, a szlovák és magyar animátorok a műfaj hagyományait és alkottak új, izgalmas, lebilincselő világot filmjükben a sötétség ellen küzdő két különleges kis hős, Tomi és Polli köré.

A barátságról, első szerelemről, fényről és sötétségről mesélő Tomi, Polli és a Varázsfény főszereplője az ódon bérházban élő 11 éves Tomi, aki születése óta rendelkezik egy rendkívüli tulajdonsággal: a szó szoros értelmében ragyog. Bár a szülei mindentől védik, a szomszédjába költöző különc kislány, Polli kicsalogatja csigaházából. Együtt vállalkoznak arra, hogy megfejtik a ház szellemének rejtélyét, legyőzik a házukat egyre jobban beterítő sötétséget, és újra napfényt hoznak a lakók életébe.

A cseh, szlovák és magyar összefogással megszületett bábanimációs film forgatása 2020-ban kezdődött. A felvételek a prágai Barrandov stúdióban zajlottak épített díszletek közt. Már ezekbe a munkálatokba is bekapcsolódott magyar részről Papp Károly Kása senior animátor. A számtalan trükktechnika megvalósítását igénylő utómunka fázis jelentős része és ennek részeként a VFX, illetve a hangdizájn véglegesítése is hazánkban valósult meg, utóbbi Lukács Péter Benjámin vezetésével.

A Tomi, Polli és a Varázsfény forgatókönyvét Filip Pošivač és Jana Šrámková jegyzi, rendezője Filip Pošivač, aki a prágai művészeti egyetemen szerzett animációs diplomát. Nevéhez több díjnyertes animáció fűződik, többek között a 2015-ben bemutatott Deep in Moss, folytatása, a 2016-os Live from the Moss című websorozat, illetve a 2019-ben bemutatott Overboard! A tehetséges alkotó filmes munkái mellett mind a mai napig gyerekkönyvek illusztrálásával is foglalkozik. Magyar részről az Osváth Gábor vezette Filmfabriq segítette a film megszületését. A producer korábban olyan alkotások megvalósításában vett részt a műfajon belül, mint a Hajótöröttek című sorozat, illetve az idei cannes-i filmfesztiválon a rövidfilmes szekcióban Arany Pálmát elnyerő 27 című animációs film.

A Tomi, Polli és a Varázsfény világpremierjét a 47. Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon tartották, ahol a Contrechamp elnevezésű versenyprogramban a zsűri díját nyerte el. A filmet Magyarországon a Vertigo Média forgalmazza.

Nyitókép: jelenet a Tomi, Polli és a Varázsfény című filmből. Forrás: NFI