Idén befejeződik a szolnoki várkerület fejlesztése, a beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban nyert több mint nettó 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból készül el – közölte a Tisza-parti város polgármestere kedden Szolnokon.

Szalay Ferenc a Szolnok Vár! – Szolnoki Várkerület turisztikai célú fejlesztése című projektet bemutató rendezvényen a beruházás céljának nevezte, hogy az egykori erődöt építészeti, művészeti és virtuális eszközökkel jelenítsék meg és élményszerűen mutassák be a látogatóknak. Közölte, a város turisztikai tematikus sétánya a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumtól indul.

„A RepTár kétségkívül Szolnok legvagányabb látványossága, ami önmagában megér egy túrát, simán el lehet benne tölteni egy egész napot. A látogatást érdemes kevésbé sűrű időszakra, hétköznapra időzíteni, mert bár a terület hatalmas, és eloszlik a tömeg, azért a legnépszerűbb attrakcióknál fel tud torlódni a sor. Gyerekekkel kihagyhatatlan program, nélkülük pedig kötelező!” – írtuk képriporttal bővített cikkünkben.

A Tiszaparti sétányon áthaladva a rózsakert, a Verseghy park, az angolpark kellemes kikapcsolódás helyszínei, a gyaloghídon áthaladva a Tiszaligetben sportlétesítmények és a campus található.

„A Kádár-korra eső gyerekéveimben a legtöbben talán csak annyit tudtak Szolnokról, hogy itt gyártották az ország mosóporát. Meg ha esetleg nézegették a vonatokon akkoriban kirakott propagandafotókat, akkor azt, hogy Szolnokon van Közép-Európa legnagyobb vasútállomása. A műveltebbeknek esetleg eszébe jutottak Gárdonyi sorai a szolnoki vár falairól meg védőiről, netán a fénykorában Kaposvárral vetekedő Szigligeti Színház. Nekem is évek kellettek, mire rájöttem, hogy Szolnok mindezeknél sokkal több és pláne izgalmasabb, csak a többség ezt azért nem tudja, mert nem mesélünk róla.” – Bajnai Zsolt Szolnok-vallomása itt olvasható.

648051e43ade4cb4f3ac9b43.jpg
Zagyva és a Tisza torkolatánál megépült Szolnok Vár! látogatóközpont. Fotó: MTVA Bizományosi / Jászai Csaba

A Zagyva és a Tisza torkolatánál épült meg a Szolnok Vár! látogatóközpont, amely a korábban a helyszínen álló végvár kaputornyát stilizálja korszerű építészeti megoldásokkal. A fogadóépület földszintjén török kávézót, az első emeleten interaktív várkiállítást, a tetőn kilátóteraszt alakítottak ki. Kertész Péterné Bokor Zsuzsanna projektmenedzser elmondta: felújítják és rendezvénytérként, kiállítóhelyként új funkciót kap a művésztelep kertjében található úgynevezett Művésztorony, amelyet a század elején művészek építettek az egykori vár köveiből.

Ha valahol, akkor a szolnoki művésztelepen egész biztosan él a hely szelleme. Jelenlétét még a képzőművészetekre kevésbé fogékonyak is megérzik a Tisza és a Zagyva találkozásánál fekvő, ősfás parkban megbúvó alkotói paradicsomban. Ebben a cikkünkben mutattuk be a művésztelepet, ebben pedig Pogány Gábor Benő szobrászművész műhelyét.

Sárkányfejes ivókürt, kun kaftán, gunyhó, Mednyánszky László, Junoszty tévé, gumimaci. A szolnoki Damjanich János Múzeumban jártunk.

A Zagyva-gáton Bástya sétány elnevezéssel díszburkolatú sétányt építenek, melynek mellvédje az egykori várfalat imitálja. A projektnek ez a része 75 százalékban már elkészült, ősszel pedig befejeződik. Múltjelek elnevezéssel a vár látható, meglévő részeit megjelölő és az idők során elpusztult részeit megjelenítő állomásokat alakítanak ki, a munkálatok nagy részével már elkészültek. Emellett a közelben található Damjanich park térrendezése is elkészült, a parkban tematikus várjátszóteret alakítanak ki. Nyáron megújul a Nyáry Lőrinc híd, a hídfő mellett kerékpáros megállóhelyet alakítanak ki, míg a Zagyva jobb oldalán a fogadóépülettel szemben a parkoló már megépült. Az év végén a kivitelezés véget ér, a látogatók a jövő év elején vehetik birtokba a teljes sétányt.

Kis kitérővel egy másik világba csöppenhetünk. Az alföldi régióra oly jellemző gazdag szecessziós örökséget, amelyre Szolnok is méltán büszke, ebben a cikkünkben mutattuk be.

Nyitókép: a beruházás látványterve