Ismét színes programkavalkáddal várja a látogatókat húsvét vasárnap és -hétfőn a Skanzen. Tavaszváró mulatsággal, hímes tojással, vödrös locsolkodással kelnek életre a régi falusi ünnepek.

A Skanzen portáin a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományok és a húsvéti népszokások egyaránt megjelennek, hiszen az egyházi ünnep mellett a tavaszvárásnak, tavaszi megújulásnak is az ideje a húsvétot megelőző időszak. A húsvéti locsolkodás és a tavaszi mulatságok hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes táncosai elevenítik meg.

Kézműves vásár, gólyalábasok előadása színesíti a programokat. Mesét mond Dóra Áron és Csernik Szende, zenél a Manó Swing, Juhász Réka, Bognár Szilvi és zenekara. A kézműves foglalkozások középpontjában a hímes tojás áll. Írókázhatnak, tojást berzselhetnek a látogatók, és megcsodálhatják az aprólékos műgonddal készülő patkolt tojásokat. Bemutatkozik a tojásírás élő hagyománya, megismerhetnek az érdeklődők gyergyói, gyimesi, háromszéki, kárpátaljai tojásdíszítési motívumokat. Készíthetnek tojásdíszt sógyurmából, textilcsibét, szalmanyulat vagy húsvéti kosarat is a rendezvényén.

Lesz határkerülés, locsolóvers-költés, tojásgurítás, pecsétgyűjtő játék. Részt vehetnek a látogatók szakrális programokon: a Skanzen felszentelt templomaiban húsvét vasárnap és húsvét hétfőn katolikus misét, református és unitárius istentiszteletet tartanak, a Négy templom, egy ünnep címmel vezetett tematikus túra pedig a Skanzen templomait járja körbe.

Az ünnepet megelőző héten, április 6. és 8. között a nagyhét szokásaival, ízeivel, játékaival hangolódik a múzeum az ünnepre.

Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum