A spanyol filmművészet tíz új alkotását láthatja a közönség november 21. és 26. között a Spanyol Filmhéten az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház, a budapesti Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intézet közös filmünnepén vígjátékot, drámát és thrillert is vetítenek.

A filmhét november 21-én A negyedik utas című spanyol vígjáték vetítésével kezdődik. A történet szerint Julián elvált, anyagi gondokkal küzd, és abból él, hogy egy alkalmazás segítségével idegenekkel osztja meg az autóját. Beleszeret egyik utasába, a csinos és fiatal Lorenába, akinek egy út alkalmával épp készül szerelmet vallani, ám ekkor egy problémás alak is bekerül az utasok közé.

November 22-én és 24-én lesz látható Félix Viscarret rendezésében az Idegen a szekrényben című dráma, amelynek főszereplőjét, Damiánt húsz év után kirúgják munkahelyéről. A világ elől egy furgonban lévő szekrénybe menekül, majd egy család életébe csöppen. A Juan José Millás regényét adaptáló thriller-dráma az Élősködőkre hajazó alapszituációt a Charlie Kaufmanra jellemző szürrealizmussal vegyíti. A főszerepet Paco León alakítja. Szintén november 24-én vetítik Viscarret másik filmjét, az Egy nem is olyan egyszerű életet, amely egy férfi szemszögéből mesél a gyereknevelés és a felnőtté válás nehézségeiről, ezen keresztül pedig az élet nagy kérdéseiről.

November 22-én és 25-én látható A méhek húszezer fajtája című dráma. A nyolcéves Aitor egy kis baszkföldi faluban tölti a nyarat, ahol nagymamája méhészettel foglalkozik. Itt keresi valódi identitását a gyermek. A film világpremierje a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, a főszerepet alakító Sofia Otero elnyerte a legjobb alakításért járó elismerést, ezzel a filmtörténet legfiatalabb Ezüst Medve-díjazottja lett.

A Gabriela Ybarra nagy sikerű önéletrajzi regényéből készült A vacsoravendég című thrillert november 23-án és 26-án vetítik. A filmben Icíar édesanyjánál gyógyíthatatlan rákot diagnosztizálnak, így a lány abban a tudatban, hogy hamarosan elveszti anyját, elkezdi kutatni a családi múltat. November 23-én és 25-én Pablo Maqueda rendező thrillerét, Az ismeretlen lányt láthatja a közönség. Főhőse, Leo chaten ismerkedik össze a naiv és bájos fiatal lánnyal, Carolinával, akivel elhiteti, hogy még csak tizenhat éves. Ám a randevún Leóban kételyek ébrednek, mert Carolina nem is tűnik olyan ártatlannak, mint amilyennek látszik.

November 23-án vetítik Jamie Rosales drámáját, a Vadhajtásokat. A huszonkét éves Julia érzelmekkel teli fejlődéstörténete számos filmfesztivált megjárt, Anna Castillót Goya- és Gaudí-díjra is jelölték a főszerep megformálásárért.

November 25-én debütál az Urániában a Drága nagyi! című drámai komédia. A filmben Mikelnek nincs munkája, a barátnője elhagyta, és Baszkföldből is elege van. Elfogadja egy távoli rokon meghívását, aki Argentínában ajánl munkát neki. Megrökönyödésére egy isten háta mögötti porfészekbe érkezik, csupa baszk származású argentin közé.

A Spanyol Filmhét zárónapján mutatják be Elvira Lindo és Daniela Féjerman közös rendezését. A Valaki, aki törődik velem főszereplője Nóra, az ígéretes jövő előtt álló fiatal színésznő, akinek két igazán fontos ember van az életében: a nagymamája és az édesanyja. A három nő a féltékenység, a félreértett szeretet és a kölcsönös függőség hálójában éli életét. Szintén november 26-án adják a Terápia alatt című kapcsolati dramedyt, amely három pár rendhagyó csoportterápiás foglalkozását dolgozza fel.

A filmeket spanyol nyelven magyar felirattal vetítik. A teljes program elérhető itt.

A képen jelenet Az ismeretlen lány című filmből.