A Szabadtéri Néprajzi Múzeum ismét várja a vasút és a régmúlt szerelmeseit, hogy önkéntes programján részesei legyenek a skanzenvasút mindennapjainak.

A skanzen 60 hektáros területén közlekedik Európa leghosszabb múzeumvasútja, amely hat megállóhelye között, menetrend szerint szállítja a múzeumlátogatókat. A korhűen felújított Ganz–Jendrassik motorvonat és annak személyzete nemcsak a múzeum tájegységeibe szállítja az utasokat, hanem az 1930-as évekbe is kalauzol. A szerelvény ablakából beleshetünk a múzeum udvaraiba és a vasutasok munkájába. A szemünk előtt zajlik a váltó- és sorompókezelés, az irányváltás, a jegyek ellenőrzése.

A skanzen vasúti önkéntes programja keretében egyedülálló, ingyenes képzés indul a múzeumban, ahol a vasút iránt érdeklődő jelentkezők vasúti feladatköröket sajátíthatnak el. A tanfolyam elvégzése után váltókezelő, tolatásvezető, jelzőőr, sorompókezelő munkakör betöltése mellett mozdonyvezetők is lehetnek a skanzenvasúton.

A szolgálatot választott időpontban, kedvtelésből teljesíthetik a jelentkezők. Előképzettség nem szükséges. 18. életévet betöltött férfiak jelentkezését várja a múzeum – felső korhatár nélkül –, akik díjmentesen vehetnek részt a munkakör betöltéséhez szükséges kurzuson. A felmerülő költségeket, útiköltséget és a szállást a skanzen biztosítja.

Nyitókép forrása: Szabadtéri Néprajzi Múzeum