Diósjenőn augusztus 13-án harmadszor is megrendezték a Dióhéj Irodalmi Találkozót, ahol mintha a Művészetek Völgye kezdeti időszakába csöppentünk volna: az erdős-hegyes táj és az irodalom, a zene egyszerre ölelte körül a látogatókat a Börzsönyalján.

A helyiek kedvessége fokozta a kellemes nyári kikapcsolódás, feltöltődés örömét, és a különben díjmentes rendezvényen támogatói jeggyel palacsintát, gyümölcsöket, limonádét lehetett kapni a szabadtéri színpad sátraihoz közeli nagy kertben.

A résztvevőkben két benyomás erősödhetett: lehet és érdemes igényes kultúrával jelentkezni vidéken és eddig kevésbé ismert, elbűvölő helyeket felfedezni az országban.

Délutáni érkezésünkkor Kollár Árpád író produkciójába
csöppentünk bele. Mire jó egy lyukas zacskó? című meséjét színes
rajzokkal illusztrálva, interaktív előadásban mutatta be. A vicces történetben
ki-ki lehetett tűzoltózenekar tagja, ejtőernyős vagy szélzsákröptető, nevethettünk
tériszonyos macskán vagy Rizikén, a nem túl okos gombán és a trombitát elrontó
Tüdős Bözsi nénin.

Ugyancsak családoknak szólt a Görbetükör Színház előadása, A kiskakas gyémánt félkrajcárja. A világot jelentő deszkákra a közönség soraiból kiválasztott, vállalkozó kedvű szereplők is felkerülhettek.

A meséket két felnőtt előadás követte: Erős Kinga író,
kritikus, a Magyar Írószövetség elnöke beszélgetett Szentmártoni János
költővel, majd a Csikófogat tehetséggondozó program határon túli fiatal
alkotóival.

Szentmártoni János elmondta: jövőre új kötet megjelentetését tervezi. Néha séta közben jutnak eszébe a sorok, és mire hazaér, fejben már meg is írta a verset, csak le kell jegyeznie. Előfordul, hogy ha ideje engedi, leül az íróasztalához, de ott nehezen jön az ihlet. Megesik, hogy a vers szinte készen kipattan a fejéből, és gyorsan leírja, akárcsak az, hogy lassan, akár több hét alatt ölt alakot a költemény. A beszélgetés után régi és új verseket hallhattunk a költő felolvasásában, amelyek közül a Hová mennek a klasszikus nagymamák című meghatódást váltott ki a közönség soraiban. Szó esett A katarzis nyomában című, nemrég kiadott prózakötetről is, amelynek révén 1998-tól 2020-ig végigkövethető Szentmártoni irodalmi és irodalomszervezői tevékenysége.

A Csikófogat című antológia írói a Guttenberg Pál Népfőiskola és az Orpheusz Kiadó tehetséggondozó programja nyomán írói képzésben részesült határon túli középiskolások, a Felvidékről, Délvidékről és Erdélyből érkezett fiatal alkotók. Az ő bemutatkozásuk, felolvasásaik is a program része voltak.

Később Terék József tárogatóművész hívott zenés utazásra az időben. A tárogató hungarikum. Kezdetben, akkor még tárogatósípként a harcászatban használták, 19. századi változatával azonban már mindenféle zenét el lehet játszani. A művész előadása igazolta is ezt: historikus és klasszikus zenét, valamint Diósjenőn Kodály által gyűjtött népdalokat egyaránt hallhattunk tőle (az utóbbiakat erre az alkalomra kereste ki a Zenetudományi Intézet adatbázisából).

Este a Bordó Sárkány zenekar lépett fel, és Gáspár Ferenccel beszélgettek munkáiról, írói világáról, majd a Zeneakadémia végzőseiből álló zenekar játszott könnyű nyáresti klasszikus zenét.

A fotók a szerző felvételei.