Megtartotta közgyűlését a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetsége, a delegáltak taggá választották a Zeneakadémia hangszeres és zeneszerzői megmérettetését, méltatva a rendezvény magas színvonalát, és élénken érdeklődtek az intézmény másik eseménye, a már három éve tag Marton Éva Nemzetközi Énekverseny iránt is.

A pandémia miatt 2019 óta először tartotta élőben közgyűlését a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetsége (World Federation of International Music Competitions, WFIMC), amelynek több mint 110 kiemelkedő rendezvény a tagja.

A Zeneakadémia eseményei közül a hatéves
ciklusokban évente zajló Bartók Világverseny immár a második, amely bekerült e
körbe, az intézmény Marton Éva Nemzetközi Énekversenyét 2019-ben választotta be
a testület közgyűlése.

Az 1957-ben létrejött, genfi székhelyű WFIMC tagja például a salzburgi Mozart Verseny, a bécsi Fritz Kreisler hegedűverseny és Beethoven Zongoraverseny, a helsinki Sibelius Hegedűverseny, a varsói Chopin Zongoraverseny, a brüsszeli Erzsébet Királyné Verseny, a texasi Van Cliburn Zongoraverseny, a párizsi Long-Thibaud Verseny, a pármai Arturo Toscanini Karmesterverseny és az utrechti Liszt Zongoraverseny.

Csonka András, a Zeneakadémia programigazgatója, az intézmény két nemzetközi versenyének projektvezetője vett részt a lengyelországi Bydgoszczban tartott közgyűlésen. Mint hangsúlyozta, a WFIMC abban is kiemelkedik a hasonló szervezetek közül, hogy nagy hangsúlyt fektet a szakmai kérdések megvitatására és valódi megoldások keresésére.

Csonka András kiemelte: a közgyűlésen

méltatták a Zeneakadémia Bartók Világversenyének az elindulása óta eltelt 5 év alatt nyújtott teljesítményét,

azt, hogy nemzetközi színtéren is láthatóvá vált, valamint hogy a budapesti intézmény magas színvonalon rendezi meg évről évre ezt a megmérettetést.

Ugyancsak élénk szakmai érdeklődés kísérte az eseményen a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, amely idén szeptemberben ötödszörre várja a fiatal tehetségeket a Zeneakadémián. A protokolláris vacsorán kiemelt helyen ülhetett Csonka András, aki a WFIMC elnökével, Peter Paul Kainrathtal és főtitkárával, Florian Riemmel, valamint a delegáltakkal is közvetlen beszélgetéseket folytatott a rendezvény lebonyolításának, népszerűsítésének szakmai kérdéseiről. Csonka András többek közt a helsinki Mirjam Helin Nemzetközi Énekverseny, a varsói Moniuszko Verseny és a német ARD Verseny képviselőivel tárgyalt, főként a pandémiás helyzetről, a Marton-verseny menedzseléséről, a toborzási technikákról, a nagyközönséggel folytatott kommunikációról.

Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora úgy fogalmazott: a Bartók Világverseny taggá választása, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny iránti komoly szakmai figyelem is bizonyítja az intézmény külföldi elismertségét, nemzetközi észrevehetőségét és az itt zajló világszínvonalú munkát.

Nyitókép: Zeneakadémia/Erdős Dénes