Az idén 125. tanévét kezdő Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai mostantól a névadó egyik legismertebb alkotásának hatalmas méretű változatát láthatják majd nap mint nap egy tűzfalon.

„A léghajó szimbóluma az emberi gondolatok szárnyalásának és a művészi szabadságnak, mely mégsem távolodik el kozmikus magasságokba, hanem az emberiség élettere, a föld közelében marad” – olvasható Szinyei Merse Anna a dédnagyapja életét és munkásságát feldolgozó könyvében a művész „talán legeredetibb, hetyke-tréfás”, 1882-ben készült festményéről.

A művészről elnevezett középiskola vezetősége régóta fontolgatta a belső udvaron lévő óriási tűzfalfelület megfestését, dekorálását, amire a kerek évforduló tökéletes alkalmat adott, majd a VI. kerületi önkormányzattal folyatott egyeztetések után zöld jelzést kapott az elképzelés megvalósítása. A Neopaint csoport festőművészei egyértelmű ajánlása volt a Léghajó megjelenítése.

Óriási kihívás volt a 42×39,3 cm-es festmény megjelenítése egy ekkora felületen, mert az amúgy kisméretű kép számtalan apró részletet tartalmaz, amelyek felnagyítva előkerülnek, illetve Szinyei egyedi ecsetvonásait is ábrázolni kellett úgy, hogy az óriás festmény végül visszaadja a Léghajó valódi hangulatát. Első ránézésre nem tűnik túl bonyolult alkotásnak, de jobban megvizsgálva látható, hogy egy igen aprólékos és teljesen egyedi ábrázolású képről van szó.

Az 500 négyzetméteres falfestmény két hét alatt készült el a legnagyobb kánikula közepette, öt festőművész közreműködésével.

A Neopaint Works csoport tagjai bíznak benne, hogy ez egy jó példa lehet arra vonatkozóan, hogy még több hasonló jellegű alkotás készülhessen országszerte, hiszen egy-egy ilyen falfestmény nemcsak turisztikai látványossággá, de egyfajta kultúrmisszióvá is válhatna. „Ha tehetnénk, mi csak ilyen képeket festenénk, mert ennek célja és értelme van” – mondta el a Neopaint vezetője, Jankovits Barnabás.

A megvalósításban segített a VI. kerületi polgármesteri hivatal, a Magyar Nemzeti Galéria és a Szinyei Merse Pál Gimnázium vezetősége.

Képek forrása: Neopaint