Talán kevesen gondolnak arra, hogy nemzeti költőnk, Petőfi Sándor és a halhatatlan színműíró, Madách Imre ugyanannak az évnek, 1823-nak a szülötte. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet patinás épületében ennek kapcsán is jó hírekről értesültünk.

Bodolay Géza igazgatótó több örömhírről is beszélt. Elsőként említette, hogy az OSZMI-hoz tartozó Bajor Gizi Színészmúzeum, ami korábban csak a délutáni órákban volt látogatható, mostantól szerdától vasárnapig délelőtt 10-től 18 óráig várja a közönséget. Így lehetővé válik, hogy iskolai csoportok tanulási időben is megnézhessék a nagy múltú magyar színjátszás emléktárgyait.

Jelenleg a Petőfi-év alkalmat nyújt arra is, hogy a hazai színjátszás szerves részét képező, korábban talán kissé mellékesnek vélt, több mint 200 éves magyar vándorszínészetet bemutató, hiánypótló tárlatot is megrendezzék.

További jó hír, hogy hamarosan a boltokba kerül a jelentős színházi rendező, Ádám Ottó munkásságát feldolgozó monográfia.


654fc1aece3cb5f94fb78871.jpg
Bodolay Géza és Szabó Attila

Az igazgatótól megtudhattuk, hogy az idei év további fontos eseménye a Prágai Quadriennálé, amelyen hagyományosan részt vesznek a látványtervezést tanuló magyar egyetemisták is. Az általuk létrehozott installáció a Madách-évhez kapcsolódó „interaktív labirintus”, ami a Merre tartunk? címet viseli. Az ember tragédiáját illusztráló díszlet megfejthetően utal Ádám és Lucifer bolyongására téren és időn át. Mivel manapság oly sok fogalom elé látjuk odabiggyesztve az interaktív melléknevet, kíváncsiak lettünk, hogyan fest a mű a maga valójában. Az OSZMI teraszán felállított alkotás valóban különleges látványt nyújt. Maga az interaktivitás abban jelenik meg, hogy a labirintus valamennyi fala mozgatható, így igazán elveszni sem lehet benne. Mint Szabó Attila igazgatóhelyettestől megtudhattuk, az alkotás három egyetem hallgatóinak összefogásával készült, és Magyarország ezzel a díszlettel képviseltette magát a prágai világkiállításon. A Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szcenográfiát tanuló hallgatói nem először vettek részt a rangos prágai megmérettetésen, és eddig is számos díjjal jutalmazták a munkájukat.

Végül az OSZMI igazgatója az általuk szervezett adventi, közönségcsalogató rendezvényekről ejtett szót. Ezek közül az első a december 2-án megrendezett családi nap, amelyen a Bajkó zenekar lép fel, 9-én a felejthetetlen Vitéz László bábjátéknak örülhet a közönség, 16-án pedig Kecskés Karina és Fehérváry Lilla színművészek mutatják be Fényből szőtt mesék – A suszter manói című előadásukat. Mindhárom esemény napján karácsonyi kézműves foglalkozásokat is tartanak, amelyekre várják a családokat.

Nyitókép: Bajor Gizi Színészmúzeum. Fotó: Füle Péter