A Pajtaszínházi Szemle mintaprogramként több hónapos előkészület után indult útjának két évvel ezelőtt. Akkor hat megye huszonnégy települése vett részt az eseményen, ezek főként kistelepülések, falvak, községek voltak. Idén szintén helyi színházi társulatokat és amatőr egyesületeket támogatnak, készítenek fel egy darab megalkotására, amellyel aztán felléphetnek a szemlén. Ez a kezdeményezés azért is kiemelten fontos, mert a színház az amatőr társulatokkal, fel nem fedezett, tehetséges, vidéki vagy környező városokban élő fiatalokkal újulhat meg. A játék, a színház egykor a vidéki élet szerves része volt, ezt hivatott megmutatni és feleleveníteni a Pajtaszínház. Az idei programot szombaton és vasárnap tartják, déltől egészen este hatig lesznek látogathatók az előadások, mindegyik ingyenesen a Gobbi Hilda-teremben és a Kaszás Attila Színpadon. A Pajtaszínházról, annak indulásáról és jövőjéről beszélgettünk Szabó Ágnessel, a Magyar Teátrumi Társaság alelnökével, a program szakmai koordinátorával.


pajta2_600x400.png
Lázár Ervin: Négyszögletű kerek erdő ? részletPincehelyi Színjátszó Csoport

 

Hogyan indult el a Pajtaszínházi Szemle?

Két évvel ezelőtt a Nemzeti Művelődési Intézet indított többfajta mintaprojektet különböző szokások és hagyományok újjáélesztésére. Ebben szerepelt ez a kezdeményezés is, melynek célja színjátszókörök újjáélesztése. Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) akkori igazgatója kereste meg a Magyar Teátrumi Társaságot, Vidnyánszky Attilát, hogy működjenek együtt ebben a programsorozatban. Vidnyánszky Attila, amikor kezdett kiforrni a program, felajánlotta az igazgatása alatt működő Nemzeti Színházat mint játszóhelyszínt, ahol a társulatok fel is léphetnek a darabbal. A név 2016 végére alakult ki.

 

Hogyan zajlott le az első szemle? Terveztek-e már akkor folytatást?

Amikor megtartottuk az első szemlét, úgy gondoltam, mindenképpen kell, hogy legyen folytatás. A falusi színjátszást szerettük volna feltámasztani, ezért segítőket, mentorokat állítottunk a csoportok mellé vagy színházi szakembereket a vidéki színházi projektek élére. Az első ilyen projekt hat hónapos volt, amelyben hat megye indult el ? nagy részük amatőr társulat volt. Bár én nem szeretem az amatőr jelzőt, inkább használom a színjátszókört, mert ez sokkal zártabb egység, lényegében közösségépítés, amiről ebben az esetben beszélünk.

 

Mi a célja a projektnek?

Ezen közösségek, színházi körök újraindítása, felfedezése. A színház iránti szeretet felélesztése, a színházra irányuló figyelem növelése. A segítség, a mentorálás által pedig sokszor teljesen új szemléletet kapnak ezek a közösségek. Az is fontos célja ennek a projektnek, hogy gazdagítsuk egymás életét, jelen esetben a színjátszásszal, amelyet bármilyen szinten lehet művelni.

 

Miben más az idei szemle, mint az első, 2015-ös?

Az első programon huszonnégy település vett részt, ebben a második menetben sokkal nagyobb volt a szórás, kisebb a létszám, de mind a tizenkilenc megyéből jelentkezett település. Színjátszókört bárki létrehozhat, így bárki nevezhetett erre a szemlére. Akár egy magyartanár, egy polgármester vagy a közösségi ház vezetője ? bárki, aki vállalja, hogy próbálnak, felkészülnek és létrehoznak egy produkciót. Tehát szombaton és vasárnap tizenkilenc település előadása lesz látható a Nemzeti Színházban.

Részletes program a Nemzeti Színház oldalán található.

Írta: Fischer Viktória

Fotó: Pajtaszínházi Szemle I. (NMI Facebbok-oldala)