Három ország színészképző intézményének hallgatói mutatkoznak be keddtől hat napon át a kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban.

Újszerű rendezéseket, izgalmas dramaturgiai megoldásokat és kitűnő színészi játékot láthat a közönség a színművészeti egyetemek találkozóján, a SZÍN-TÁR-on – mondta Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója.

Egy nagy klasszikust, Shakespeare Rómeó és Júlia című drámáját választotta
színészmesterség-vizsgaelőadásának a budapesti Színház- és Filmművészeti
Egyetem negyedéves bábszínész osztálya. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem
másodéves mesterszakos színészosztálya pedig Bertolt Brecht egyik legismertebb
drámájával, A kaukázusi krétakörrel
érkezik.

Két világhírű musicalből készült keresztmetszettel vizsgázott a tavalyi év végén a budapesti Thália Tanoda Színművészeti Akadémia musical osztálya. Az Apácák/Hair zanzásított változata remek lehetőséget biztosít a növendékek számára, hogy megmutathassák kimagasló ének-, illetve tánctudásukat.

Mindhárom előadásnak a Kelemen László
Kamaraszínház ad otthont, a Ruszt József Stúdiószínházban pedig négy előadást
láthatnak az érdeklődők a 12. SZÍN-TÁR keretében.

A Kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának hallgatói a Máté Angi Mamó című regénye alapján készült előadást, illetve az Ajándékul vegyétek tőlem című kísérleti, egyéni és közösségi traumafeldolgozó performanszukat hozzák el Kecskemétre, míg a Pesti Magyar Színiakadémia Mohácsi István Francia rúdugrás című párkapcsolati komédiájával érkezik.

A magyar származású francia írónő, Yasmina Reza Az öldöklés istene című világhírű tragikomédiáját választották vizsgaelőadásuknak az Újvidéki Művészeti Akadémia negyedéves színészhallgatói. Előadásukat követően a találkozót a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézet harmadéves színművész osztályának Lövészárok-dalok című produkciója zárja, amelyben az elénekelt történeteket első világháborús katonanóták, kuplék és versek egészítik ki.

A seregszemlén a legjobb előadást a Magyar Művészeti Akadémia díjával ismerik el.

Nyitókép: Ajándékul vegyétek tőlem. Forrás: szintar.hu