Az Akiket a sors összeköt – Szerelmek és szerelmespárok című tematikus sétával várja az érdeklődőket a Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei úti sírkertbe február 14-én, Bálint napján.

A különleges, csak február 14-én elérhető séta során kiderül, milyen is volt Ady és Léda „héja-násza”, miért ért tragikus véget Móricz Zsigmond és Holics Janka házassága, vagy hogyan vált el Mikszáth a feleségétől, hogy aztán sírig tartó hűségben újra egybekeljenek.

A séta során olyan hírességek síremlékéhez is el lehet zarándokolni, akik egyoldalú szerelmet tápláltak, ahogy Vörösmarty Mihály Csajághy Laura iránt, hiszen Laura inkább tisztelte a költőt, semmint vonzódott hozzá. Szó esik Szántó Judit József Attila iránti érzelmeiről is. Drámai, tragikus történetekkel is megismerkedhetünk: Ady Endre és Léda kapcsolata mellett Konkoly-Thege Gyula és Dorothy Arents szomorú történetével, a Barcza-Rotter Béla és Tamásy Mária műkorcsolyázó házaspár tragikus sorsával vagy Jászai Mari és Reviczky Gyula szerelmével. Körbe lehet járni Arany János és Ercsey Julianna házasságát vagy Babits Mihály, Szabó Lőrinc és Török Sophie szerelmi háromszögét.

A sétán a  részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni a Fiumei úti sírkert honlapján, a Sírkerti séták menüpontban lehet.

A képen ifj. Konkoly-Thege Gyula és Dorothy Arents szobra. Fotó: Both Balázs