Kortárs művészeknek Szentendréről, a festők városáról készült látképeiből nyílik csoportos kiállítás pénteken a szentendrei Újműhely Galériában, ahol átadják a MANK Grafikai Műhelyt, és megnyílik az ÚjMűhely Kávézó is.

Jelentős hagyománya van a szentendrei művészetben a város jellegzetes építészetének, hangulatának és motívumainak megjelenítésének. A város gazdag helytörténete, kulturális vonatkozásai máig ösztönzik az itt élő képzőművészeket azok feldolgozásra, megjelenítésre. A Szentendre örök vonzásában című tárlaton kortárs nézőpontból elevenedik meg a festők városa. A kiállítás művei között szerepelnek Szentendrét valósághűen ábrázoló alkotások, valamint absztrakt, geometrikus stílusban feldolgozott kompozíciók, amelyek a mai szentendrei látványok vagy benyomások alapján jöttek létre.

A tárlat kurátorai arra törekedtek, hogy bemutassák a városképi-várostörténeti inspirációkból merítő kortárs szentendrei művészet meghatározó értékeit és sokszínűségét.

A kiállítók között vannak a város két művésztelepének alkotói, valamint a városban élő idősebb generációhoz tartozó, tradicionális szellemiséget képviselő művészek, de helyet kaptak a legfiatalabb, kísérletező szemléletű, formabontó művészek is. Látható lesz többek között Aknay János, efZámbó István, Baksai József, Bálint Ildikó, Deim Péter, Jávor Piroska, Lukoviczky Endre, Pájer Lilla, Pistyur Imre és Rákossy Anikó egy-egy műve.

A megnyitóval egy időben adják át az ÚjMűhely Galéria második emeletén létrejött MANK Grafikai Műhelyt, ahol méltó környezetben, kimagaslóan magas minőségben készülhetnek sokszorosított grafikai alkotások. Emellett megnyílik az ÚjMűhely Kávézó is, ahol személyesen is találkozhatnak a művészekkel az érdeklődők.

A kiállítás 2022. április 8-tól május 14-ig tekinthető meg.