Idén ismét megidézik a lovagkort Győrben a hagyományos Szent László-napokon, június 26-án és 27-én.

A lovagkirály 1077 és 1095 között uralkodott, 1192-ben avatták szentté, hermája pedig a Szent Korona és a Szent Jobb mellett az ország legjelentősebb szakrális emléke, amelyet Győrben őriznek. A herma mellett 1940 óta adományozzák minden évben a Szent László-érmet, amelyet azon személyek vagy közösségek kaphatnak, akik vagy amelyek tudományos, művészeti, kulturális, sport- vagy egyéb területen elért eredményükkel a város érdekeit szolgálják, jó hírnevét öregbítik.

Az Aranyparton és a Széchenyi téren lesznek programok a két nap alatt. A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a rendezvény helyszíneit körbe fogják keríteni, a kordonon belülre csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők léphetnek be.

A lovagkort megidéző, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló programok között lesz kosztümös lovas felvonulás is, amelyet bárki megtekinthet majd, emellett lovasíjász-bemutatók, lovagok harci bemutatója és koncert is színesíti majd a programot.

Az idei rendezvény egyik különlegessége a lovagi lakoma lesz, amelyen akár kétszáz ember is részt vehet, korhű ruhákban.

Kiemelt kép: Szent László-napok