A város szezonnyitó összművészeti fesztiválja a március 15-i ünnepi programokkal indul.

Lesz koszorúzás, felvonul a huszár bandérium, a Karzat Színház családoknak szóló szituációs játéka pedig a Megyeháza téren idézi fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hangulatát. Szintén ezen a napon adják át a díszpolgári címeket és a Pro Urbe Győr díjakat is.

A fesztivál missziója, hogy a város amúgy is gazdag kulturális kínálatát kiegészítve olyan rendezvényeket kínáljon a látogatók számára, amelyek a maguk nemében különleges, Győrben ritkán látható előadások mind a gyermekek, mind a felnőttek számára.

A gyermekekre kiemelt figyelmet fordító, sokszínűség jegyében zajló programok között megtalálhatjuk Babicsek Bernát harmonikaművész március 16-i koncertjét, Fekete János Jammal március 17-i beatbox színházát és az új arculattal, új szerkesztőséggel jelentkező Műhely folyóirat estjét is.

Március 20-án és 21-én, Szent Patrik ünnepén ír-magyar napokkal várják az érdeklődőket a győri székesegyházban található könnyező Szűzanya-kegyképpel kapcsolatban, hiszen az ereklye 300 éves kapcsolatot jelent Írország és Magyarország között. A tradicionális zenei és gasztronómiai programok mellé a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár kiállítással és előadásokkal kapcsolódik.

A zenei programok között szerepel Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra március 22-ei koncertje, Grecsó Krisztián és Szabó Balázs rendhagyó zenés-verses estje, valamint a március 24-ei Operabeavató, amely Göttinger Pál rendezésében arra hivatott, hogy a közelebb hozza a gyerekekhez és szüleikhez a zene és a színház egyesülését, az operát. Március 26-án az Amadeus Live-t hallhatjuk, akik a városi egyetemi csarnokban egy hollywoodi filmet, a 8 Oscar-díjas Amadeust kísérik majd élőben a zenekar Jessica Cottis karmester vezetésével.

Március 28-án a Spontárlaton megnyitják az Arany János utcát a képzőművészek előtt, akik egy street galleryn megmutathatják a nagyközönségnek alkotásaikat.

Kiemelten a gyermekeknek ígér nagyszerű kikapcsolódást a fesztivál záró rendezvénye, a Csukás István Utazás a szempillám mögött című művét feldolgozó zenés mesejáték.

Fotók: Nagy Gábor, Cseh Róbert