Sikeresen lezajlott az ország legnagyobb, legnépszerűbb kulturális eseménye, a 20. Múzeumok éjszakája – közölték a szervezők az MTI-vel vasárnap.

Csák János kulturális és innovációs miniszter indította útnak június 25-én, Budapesten a Néprajzi Múzeumban a 2022-es Múzeumok éjszakája eseménysorozatot, amely

országszerte mintegy 430 helyszínen, rekordszámú, több mint 2500 programmal zajlott

egészen hajnalig kiállításokkal, koncertekkel, interaktív játékokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, színházi és táncprodukciókkal, kézműves-foglalkozásokkal és gyerekprogramokkal.

A tájékoztatás szerint az érdeklődők ezen az estén közösen, együtt ünnepelhették a kultúrát, csodálhatták meg a műalkotásokat, tanulmányozhatták a technikai vívmányokat, vehettek részt a változatos kísérőprogramokon, szívhatták magukba a régi korokkal való találkozások szellemiségét és lelkiségét.

A szervezők abban bíznak, hogy idén nemcsak megközelítették, de látogatószámban meg is döntötték a korábbi évek látogatottsági adatait.

Az elmúlt esztendőkben, leszámítva a covidos éveket, mintegy 400 ezer látogatói belépést regisztráltak ezen a programon az intézmények. Ezzel a Múzeumok éjszakája az ország legnépszerűbb rendezvényévé vált – húzták alá. Jelezték: nincs még egy olyan kulturális esemény hazánkban, amely akár megközelítette volna ezt a számot. A szervezők a jövő hét közepén tudják majd közölni a végleges látogatottsági adatokat.

A rendezvény hivatalos oldalán helyszín, időpont és programtípus szerint is válogathattak az érdeklődők az események között. A szervezők az este folyamán élő közvetítésekkel jelentkeztek a közösségi oldalukon.

Ebben az évben az újragombolt hagyományok volt az esemény szlogenje,

így számos múzeum programja e fogalom köré épült. A szervezők ezzel arra szerették volna ráirányítani a figyelmet, hogy a klasszikus kultúra képviselői, például a múzeumok is fel tudják venni a versenyt a fejlett audiovizuális eszközöket kínáló, könnyebben fogyasztható szórakoztató lehetőségekkel. Ezért a hagyományainkat, kulturális örökségünket bemutató intézmények ezen a napon élményszerűbben, minél látványosabban, a modern technikát segítségül hívva szóltak az érdeklődőkhöz, különösképpen a következő nemzedékekhez – közölték.

Az esemény kiemelt helyszíne idén Szolnok volt, ahol több mint 30 helyszínen várták az érdeklődőket.

Idén Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó állt a rendezvénysorozat mellé, hogy az eseményt annak szóvivőjeként népszerűsítse.

Fotók: Gálos Mihály Samu