A grúziai Szuhumiban görög kisebbség tagjaként 1927-ben született Vasziliádisz Anesztisz gyermekkorát már nem a Szovjetunióban, hanem az anyaországban töltötte. Ott tizenévesen őt is elérte a világháború és az ellenállás, majd 1945 után a görög polgárháború. Sebesülten Albánia és Jugoszlávia érintésével menekült Magyarországra a negyvenes évek végén. Már nálunk ismerkedett meg ugyancsak görög származású feleségével, akivel 1954-ben kerültek Szolnokra, ahol később a rádiók, majd a televíziók javítására szakosodott Gelka munkatársa lett. Aztán 1970-ben önállósította magát, megnyitotta Szolnokon saját műhelyét, amely három és fél évtized alatt legendás hely lett. Elsősorban a mester által gyűjtött régi készülékek miatt. Vasziliádisz Anesztisz halála előtt arra kérte családját, hogy próbálják meg egyben tartani a műhelyében és garázsában tartott gyűjteményét.

A Damjanich János Múzeum örömmel fogadta Vasziliádisz Anesztisz 2015-ben bekövetkezett halála után a család megkeresését, amelyet csaknem egy évig tartó, aprólékos munka követett. Mint Kaposvári Gyöngyi, a múzeum igazgatóhelyettese elmondta: nemcsak átszállították az intézménybe a kivételes gyűjtemény darabjait, de fotózták és kategorizálták is a tárgyakat, hogy később tudományos feldolgozásuk is megtörténhessen. Nyilvánvaló volt az is, hogy a háromszáz darabos gyűjteményt nem raktárban kívánják tárolni, hanem minél előbb szeretnék a nagyközönségnek is bemutatni. Mint a kiállítás megnyitóján elhangzott: a múzeum mintegy negyven munkatársa dolgozott azon, hogy egy korábbi raktárból kialakított kiállítóhelyre kerülhessenek a különleges készülékek.

?Jelentős gyűjteménnyel gyarapodott a múzeum? ? jelentette ki Kaposvári Györgyi az augusztus 27-én, az örökösök jelenlétében rendezett megnyitón. Hozzátette: a 300 darabos gyűjtemény országosan is kivételesnek számít, és kiválóan tükrözi a XX. századi híradástechnika fejlődését. ?Örülünk, hogy ez a gyűjtemény ilyen jó állapotban került a Damjanich János Múzeumba. Ennek köszönhetően nemcsak egy új kiállítóteret nyithatunk, de megőrizhetjük egy szolnokivá lett görög lokálpatrióta emlékét is? ? tette hozzá az igazgatóhelyettes.

A régi rádiókból, televíziókból, lemezjátszókból, szalagos magnókból, korabeli zeneszekrényekből, illetve Vasziliádisz Anesztisz szerszámaiból, műhelyének darabjaiból és szaklapjaiból álló kiállítás a múzeum nyitvatartási ideje alatt tekinthető meg a szolnoki Damjanich János Múzeumban.

BZs