Az elmúlt esztendő a Szépművészeti Múzeum történetének legerősebb kiállítási éve volt. Az intézmény idén átfogó Csontváry- és Renoir-tárlatokkal, a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) pedig többek között egy Gulácsy-életmű-kiállítással várja a látogatókat.

A Cezanne-, a Bosch-, a Matisse- és az El Greco-kiállítások önmagukban is szenzációnak számítottak, de egy múzeumban egyetlen év alatt ennyi és ilyen rangú mester életművét átfogó tárlattal az elmúlt néhány évtizedben sehol a világon nem találkozhattak a látogatók. A különleges események több mint hétszázötvenezer látogatót vonzottak a múzeumba, amelynek története során ennyien csak 2007-ban, a Van Gogh-kiállítás évében látogattak el a Szépművészetibe. A két intézmény kiállításait összesen több mint egymillióan látták múlt évben.

Szépművészeti Múzeum

Baán László főigazgató az idei tervekre kitérve kiemelte A festő és modelljei címmel szeptember 21-én nyíló, Pierre-Auguste Renoir alakábrázolásait a középpontba állító nagykiállítást. Az impresszionista mester életművéből Magyarországon most nyílik majd az első átfogó tárlat, amelyet évek óta készítenek elő a párizsi Musée d'Orsay-val és Musée de l'Orangerie-vel együttműködésben, de több más nagy gyűjteményből is érkeznek munkák. A kiállítás apropóját egy 2019-es gyűjteménygyarapítás adta, amikor a múzeum megvásárolta Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című remekművét. Ennek az akvizíciónak köszönhetően is, az őszi kiállításon először lesz együtt látható a francia mester 1903 és 1907 között festett három nagy, fekvő női aktja.


6419d275e4f027e3a721b515.jpg
Auguste Renoir: Fekvő női akt (Gabrielle). 1903. Olaj, vászon, 65,3 × 155,3 cm. Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria

Százhetven éve született Csontváry Kosztka Tivadar, ezt az évfordulót közös kiállítással ünnepli a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. A több mint negyven művet felvonultató, az életművet átfogóan bemutató tárlat április 13-tól lesz megtekinthető Budapesten, ezt követően pedig Pécsen is bemutatkozik. Amíg a pécsi Csontváry-képek a fővárosban vendégeskednek, a két intézmény együttműködésének köszönhetően egy Toulouse-Lautrec munkáiból összeállított válogatás mutatkozik be a Janus Pannonius Múzeumban.

A főigazgató felidézte, hogy tavaly fejeződött be a Szépművészeti Múzeum épületének átfogó rekonstrukciója, melynek egyik legnagyobb eredménye, hogy 80 év után ismét együtt látogatható a Román, a Reneszánsz és a Barokk csarnok.

Június elején két kiállítással nyílik újra a Szépművészeti megújult grafikai kiállítótere. A papír varázsa című tárlat a múzeum grafikai gyűjteményének történetét idézi fel, a Baselitz X Schiavone című kiállítás pedig az egyik legismertebb kortárs német képzőművész, Georg Baselitz munkáit állítja párhuzamba egy 16. századi olasz mester lapjaival.

A Reneszánsz csarnok fölött újranyílik egy kisebb kiállítótér is 2023 végén, egy meglepetésnek szánt tárlattal – mondta el Baán László.

Magyar Nemzeti Galéria

A Szépművészeti Csontváry-kiállításával párhuzamosan az MNG Gulácsy-életműtárlattal jelentkezik, így először látható párhuzamos nagykiállításokon a két „nagy, magányos mester” – emelte ki Baán László. A Na'Conxypan hercege címmel meghirdetett kiállítás több mint nyolcvan festményt bemutatva tárja fel Gulácsy Lajos művészetét. A tárlaton – a sok jól ismert remekművön kívül – Gulácsy több újonnan azonosított alkotása is látható, valamint olyan művek is, amelyek korábban még soha nem szerepeltek kiállításon. A Gulácsy Lajos-kiállításhoz kapcsolódóan kamaratárlata mutatja be a művész és tanítványa, Fáy Dezső (1888–1954), valamint író barátjuk, Keleti Arthúr (1889–1969) művészetét.

A Magyar Nemzeti Galéria ősszel Barabás Miklós-emlékkiállítással jelentkezik. Az évforduló alkalmából megrendezett kiállításon a művész ismert alkotásai mellett elsősorban soha nem látott akvarellek, rajzok és litográfiák kerülnek bemutatásra. A tárlaton mintegy hetven mű nyújt keresztmetszetet Barabás munkásságáról. Itáliai utazásainak emlékeivel párhuzamosan a kortárs angol akvarellfestőknek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében található művei segítenek megérteni Barabás jelentőségét.

A Technocool című kiállítás a kilencvenes évek popkultúráját és a technokorszak születését vizsgálja. A tárlat a ma húszas és harmincas éveiben járó generációt kívánja megszólítani. A kiállítás az izgalmas, színes, technovilágot idéző műalkotásokat és popkulturális kísérleteket látványos, több zenehallgatási, videónéző, pihenő és edukációs ponttal kiegészített enteriőrben mutatja be, ahol a néző egy kor esszenciáját élheti át.


6419d2f595f40cb5d780f558.jpg
Parlament, 1907. Forrás: Magyar Nemzeti Galéria / Fortepan / Deutsche Fotothek / Brück und Sohn

A főváros egyesítésének 150. évfordulójára a Fortepan és a Deutsche Fonotek gyűjteményeiből rendezett válogatás emlékezik meg. A tárlaton a szakma és a közönség számára korábban egyaránt ismeretlen fotók láthatók a fővárosról a 20. század első évtizedéből.

Az 1933-ban született Keserü Ilona festő és grafikus 90. születésnapja ad apropót egy kamarakiállításnak, amelynek anyagát a művész tulajdonában lévő mintegy ötven grafikája adja.

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

A Hopp Múzeum áprilisban nyíló új időszaki tárlata a mintegy nyolcezer tárgyat felölelő Japán Gyűjteményből mutat be a közönségnek egy olyan gyűjteményi egységet, amely önállóan még nem volt korábban kiállítva. A közel 2400 darabos kollekció a Hopp Múzeum egyik legalapvetőbb és legrégibb gyűjteménye. 1907-ben vásárolta meg Japánban, állami megbízásból, a Szépművészeti Múzeum számára Vay Péter (1863–1948) püspök, aki amellett, hogy a római katolikus missziók vizitálása során pápai megbízásból az egész világot bejárta, kiváló felkészültségű műgyűjtő volt.

Vasarely Múzeum

A Vasarely Múzeum 2023-ban a Vasarely szerigráfiáit bemutató teremmel kibővült állandó kiállítása mellett két új időszaki kiállítással, a Nemzetközi Kepes Társaság fényművészeinek tárlatával és Szentpétery Ádám egyéni kiállításával várja a látogatókat.

Nyitókép: Csontváry Kosztka Tivadar: A taorminai görög színház romjai (1904–1905, olaj, vászon, 302 × 570 cm). Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria