A Filharmónia Magyarország váci fesztiválja nemcsak az elmélyült szakmai munkáról szól, hanem koncertek is várják a hallgatókat és a közönséget július 2. és 9. között.

A program ajánlója így szól: „Régizene. Pontos meghatározása nem könnyű, hiszen egyrészt a középkortól a barokkig terjedő időszakot öleli fel, ugyanakkor azt is jelenti, hogy a művek korhű hangszereken, korabeli hangolási rendszerrel, az adott időszakra jellemző technikával játszva szólalnak meg: úgy, ahogyan például Bach hallgathatta őket.”

A régizenélés legautentikusabb hazai szereplői, vagyis Vashegyi György és két együttese, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar nemzetközileg elismert szólistákkal kiegészülve Lalande népszerű műveit szólaltatják meg a szombati nyitókoncerten.

A csembalójáték titkaiba a New York-i Julliard professzora enged betekintést július 4-én a Piarista Gimnázium dísztermében. Béatrice Martin Francia variációk című műsora és Couperin darabjai garantálják a nyáresti kikapcsolódást a hangversenyen. 

Július 9-én két hangversennyel zárul a 2022-es Régizenei Napok. A délutáni ingyenes kurzuszáró koncerten a mesterkurzusok hallgatói mutatkoznak be, az este folyamán pedig a fiatalokból álló Ensemble Les Surprises zenekar és kórus ad koncertet a Fehérek templomában, neves szólistákkal és Louis-Noël Bestion de Camboulas vezényletével. Műsoron Charpentier és Desmarets darabjai.

Nyitókép: Filharmónia Magyarország