A Néprajzi Múzeum EthnoZoom – a gyűjtemény mesélő tárgyai című mozgóképes alkotása rövidfilm kategóriában ezüst díjat nyert a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által szervezett FAIMP 2.0 fesztiválon. A díjátadót augusztus 25-én rendezték Prágában.

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (International Council of Museums, ICOM) audiovizuális szekciója, az AVICOM évről évre megszervezi a FAIMP 2.0 fesztivált, mely a múzeumok és kulturális intézmények audiovizuális produkcióinak, innovatív multimédiás fejlesztéseinek és interaktív kiállítási installációinak seregszemléje. E rangos nemzetközi szakmai megmérettetésen nyert idén díjat a Néprajzi Múzeum alkotása.

Az EthnoZoom című animációs alkotás a Néprajzi Múzeum öt – valamilyen szempontból emblematikus – tárgyára közelít rá, hogy elmesélje történetüket, a tárgyak múzeumi életét, felidézve közben gyűjtőiket és a gyűjtés körülményeit is. A tárgyak a világ és Magyarország különböző helyeiről származnak Japántól Venezueláig, Erdélytől az Alföldön át Budapestig. A válogatást, a háttértörténetek összegyűjtését és feldolgozását, a koncepció kidolgozását a Néprajzi Múzeum kurátori csapata végezte, az animációs film készítője Bertóti Attila.

A kisfilmből megismerhető az egyes leltári számú tárgy, egy japán papírlampion. A lampiont 1868-ban egy kelet-ázsiai kereskedelmi expedíció során vásárolták. A múzeum Ázsia-gyűjteményében több hasonló darab található, de ez az egy eltér a többitől: a kiállításra választott tárgyak közül annak idején ez került a sorozat élére, így mára igazi sztártárggyá válhatott.  

Az összeállításban szerepel a legrégebbi fennmaradt székelykapu (Mikháza, 1673) története is, melyet Szinte Gábor rajztanár, a múzeum megbízott gyűjtője dokumentált először.

Dr. Boglár Lajos amazóniai gyűjteményéből származik a pekari maszk, melynek készítését és múzeumba kerülését követhetjük végig a kisfilmben. A rátétes díszítéssel készült ipolykeszi cifraszűr a 20. század elején került a múzeumba – hogy hogyan, kiderül a kisfilmből, mint ahogy az is, mit keres egy gördeszkás cipő a filmben szereplő emblematikus tárgyak között.

„Nehéz, szinte lehetetlen feladat öt tárgyon keresztül megmutatni egy intézmény küldetését, gyűjteményi anyagának sajátosságait. A kiválasztott és bemutatott öt tárgy és a játékos, szórakoztató megjelenítési mód viszont alkalmas arra, hogy felvillantsa a múzeumi munka és anyag rendkívüli sokszínűségét, szerteágazó voltát” – mondja Szarvas Zsuzsa főmuzeológus, a projekt vezetője. A szellemes és informatív alkotás a múzeumi rövidfilmek kategóriában például a cseh Comenius múzeumot vagy az iráni Jondishapour múzeumot is megelőzte. 

Nyitókép: jelenet az animációs filmből