Ki is volt Szegedi Kis István? A magyar kultúrtörténet kiemelkedő személyisége, kinek neve a kontinens minden világi és egyházi egyetemén ismert volt ? fogalmazta meg az ösztöndíjat beharangozó sajtótájékoztatón szeptember 5-én dr. Hoppál Péter egyházzenész, karnagy, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának adjunktusa, országgyu?lési képviselo?, a pályázatokról döntő kuratórium tagja. Mint kiemelte: Szegedi Kis István, a 16. századi magyar reformáció emblematikus tudósa Európa-szerte ismert volt tankönyveiről, mára mégis feledésbe merült neve hazánkban. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy róla nevezik el a pályázatot, melynek célja a magyar kultúrtörténet és egyháztörténet korai protestáns egyház-, irodalom-, liturgia- és társadalomtörténeti, valamint egyházmu?vészeti kutatásának ösztönzése.

 

Gér András, a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsosa hangsúlyozta: a reformáció emlékévének rendkívül gazdag programkínálata és kutatási eredményei számos kincset hoztak felszínre. Ezek kibontását, további kutatását segíti és támogatja az új ösztöndíj. A Szegedi Kis István kutatói ösztöndíj kifejezetten egy szűk tudományterületre fókuszál ? tette hozzá Gér András, arra is kitérve, hogy sok olyan fiatal kutató van a Kárpát-medencében, akik már bizonyították: méltók a támogatásra.

 

Az egy évre szóló, havi bruttó 200 ezer forintos ösztöndíjra az 1978. január 1. után született kutatók pályázhatnak, akik nem részesülnek más állami ösztöndíjban, alkotói támogatásban. Az ösztöndíjat egyszerre legfeljebb 10 kutató nyerheti el, és a kiírók magyarországi, valamint határon túli fiatal kutatók jelentkezését is várják. Gér András hangsúlyozta: ha valaki kiváló pályaművel indul, második évre is elnyerheti az ösztöndíjat, így tovább tudja folytatni kutatását.

 

A pályázatokat szakértőkből álló kuratórium bírálja el. A kuratórium tagjai: dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke; dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának lelkészi elnöke; dr. Hoppál Péter egyházzenész, karnagy, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának adjunktusa, országgyűlési képviselő; dr. Kránitz Mihály teológus, egyetemi tanár, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánja; dr. Lévai Attila református lelkész, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának dékánja.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (MANK Nonprofit Kft.) hirdette meg a pályázatot. ?A protestáns örökség és egyházi művészet hangsúlyos szegmense a magyar kulturális életnek, azt szeretnénk, hogy több figyelmet és megbecsülést kapjon? ? olvashattuk a háttéranyagban Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatójának szavait. Az általa vezetett MANK már eddig is 13 művészeti pályázattal, alkotóházakkal és megjelenési lehetőségekkel igyekezett az összes művészeti ágat lefedve támogatni a fiatal alkotók pályakezdését.

 

Az érdeklődők ITT érhetik el a pályázati kiírás részleteit és a pályázati adatlapot!

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond