?. és tizennégyben kitört az I. világháború. Ledőlt Belgrádnál a Zimonyi híd, melyen keresztül az Orient Expressz száguldott a két kultúrát, Keletet és Nyugatot összekötni és megismerni szándékozó utazók tucatjaival.

A lehetőségek vonatja, amely egyúttal az elegancia, a kaland, a nagy utazás szimbóluma is. Különleges járat, az ismeretlen keresését, a távoli egzotikum felkutatását, megismerését jelképezi. Egy sínpár, mely összeköti Keletet Nyugattal. Egy zakatoló híd, mely átível folyókat, szakadékokat, akadályokat, nehézségeket.

?és ha elindulok, mindent itt hagyok, de ott mi vár, de ott ki vár, egy más világ, milyen világ?

?és tizennégyben ledőlt a Zimonyi híd, ezzel megszakadt valami, de jönnek újabb és újabb sínépítők, akik folyamatosan építik a nyugati és keleti életérzést összecsövező Orient Expresszünket, keresik a kalandot, és akadály-legyőző hidakat vernek akaratból, kíváncsiságból, megismerésből, elfogadásból.

Emberfeletti munka a sínépítőé, a vonatvezetőé, de az utazó dolga is embert próbáló, hisz időről időre felrobbannak alattunk a zimonyi hidak, alattunk tátonganak a szakadékok, s ez így lesz mindaddig, míg a megismerés, a megértés és az elfogadás erősebb nem lesz.

A ORIENT-show egy nagy utazás, virtuóz zenében, táncban, dalban elmesélve. Európai népek zenei- és tánckultúráját felvillantó könnyed utazás, de sokkal több is annál, hisz Zimonynál mégiscsak ledőlt a híd tizennégyben, és a háború is kitört. Vajon miért dőlnek le a hidak, vajon még meddig törnek ki a háborúk ?kérdezi a rendező két felvonásban, a színház teljes eszköztárának hadba hívásával, briliáns zenészekkel, táncosokkal, látványos képekben elgondolkodva erről.

 

 

 

Zene:

Szitha Miklós

Grünvald László

Unger Balázs

 

Dalszöveg:

Zalán Tibor

Szomor György

Unger Balázs

Unger Dóra

 

Forgatókönyv: Fekete Péter

 

Szereplők:

Talamba Ütőegyüttes

CimbaliBand

Fricska Táncegyüttes

Nő: Gubik Petra / Gábor Anita

Férfi: Szomor György / Vasvári Csaba

A Békéscsabai Jókai Színház táncosai

(Farkas Boglárka, Litauszki Enikő, Török Tünde)

 

Ügyelő: Halász Péter

Díszlet/látványterv: Fekete Péter

Szcenikus: Egyed Zoltán

Hang: Szalacsi Attila, Varga Ádám

Fény: Haász Miklós

Jelmeztervező: Papp Janó

Videóanimáció, videógrafika: Vámos Zoltán, Szlávik Ágnes, Nagy Attila, Fekete Péter

Koreográfus: Moussa Ahmed, Darida Ildikó

Zenei vezető: Szitha Miklós

Rendező munkatársa: Koleszár Bazil Péter

Rendezőasszisztens: Gábor Anita

Társproducer: Kovács Balázs

 

Rendező: Fekete Péter

 

Az előadás március 25- én, 26- án, és 27-én este hétkor lesz látható a Művészetek Házában, Gödöllőn. Időtartama: első felvonás 50 perc, a második 45 perc (20 perc szünettel)