Urbán András (jelenleg a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója) Dogs and drugs című rendezését 2011 novemberében mutatták be a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. A Dogs and drugs jelenetsorait az alkotók és rendezők által megélt, valós történetfoszlányok ?átírnak mindenféle műfaji konvenciót? és egy olyan dokumentarista jellegű előadássá fűződnek össze, mely a függőség és kábulat fizikai és pszichikai aspektusait térképezi fel és mutatja meg vad ritmusokkal és erős effektusokkal kombinált, vallomásszerű, személyes történeteken keresztül. A Trainspotting világának életszagú univerzuma tárul elénk a maga szókimondó és kendőzetlen, rideg valóságában.

?Miről is szól egy előadás? Mindig ugyanarról: az életünkről, és az életről, ami körülöttünk zajlik. Kábítószer és függőség, erőszak és családon belüli erőszak, szexuális másság- diszkrimináció? divatosan elcsépelt témák, melyekért sok pénzt lehet kapni? Amikor valaki, mondjuk a gyermekünk által érintetté válunk, ugye, akkor már nem a mások életéről beszélünk. Pedig jó volna!? Urbán András

Urbán András számos szakmai elismerésben részesült - többek között megnyerte a THEALTER fesztivál Legjobb rendező díját, két alkalommal a nemzetközi INFANT fesztivál szakmai zsűrijének fődíját és a Mediawave Alapítvány Párhuzamos Kultúráért Díját. 2008-ban a belgrádi Yellow Cab kulturális kalauza és a BLIC napilap Urbi et orbit c. darabját az év színházi előadásának választotta. Kiemelkedő színművészeti és színháztudományi tevékenységéért 2009-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki.

 

Rendező: URBÁN András
Rendező munkatársak: Jelena BOGAVAC, PÉTER Ferenc, PUSKÁS Zoltán
Zene: ANTAL Attila
Díszlet: URBÁN András
Kosztüm: Mi és a körülmények
Dramaturg: GÓLI Kornélia
Színpadi harc: Nina MATTHIS
 
Szereplők:
Márti, Márta, Márta nővér: BÉRES Márta
Árpád, Mészi: MÉSZÁROS Árpád m.v.
Gábor: MÉSZÁROS Gábor
Kinga, Kinga tanítónéni: MEZEI Kinga
Imre, Miki: MIKES Imre Elek
Zoli: PLETL Zoltán