matuz_gabor_a_legbatrabb_varos_600x290.png
Fotó forrása: A legbátrabb város Facebook oldala

Szombaton tudományos konferencia lesz a városházán Hogyan veszett el? ? Hatalomváltás, fegyveres küzdelmek, emberi sorsok a Felvidéken 1918-1919-ben címmel szlovák és magyar történészek részvételével. A volt városparancsnoknak a csehek kiveréséért emléket állítva felavatják Baráti Huszár Aladár emléktábláját a Civitas Fortissima Múzeumnál, este pedig zenei gála lesz a Vármegyeháza dísztermében. A Balassagyarmathoz kötődő előadóművészek koncertjén fellép mások mellett Banda Ádám hegedűművész, Eszményi Viktória énekesnő és Magyar Valentin zongoravirtuóz is.

Délelőtt a Nyírjesi tóban a bátrak úszását szervezik meg az emlékév tiszteletére, majd a IX. Legbátrabb város emléktúra indul Magyarnándorba, ahol megkoszorúzzák a hősi halált halt katonák emléktábláját.


a_legbatrabb_varos_600x613.png
Jelenet Matúz Gábor A legbátrabb város című filmjéből

Ünnepi felekezeti istentiszteletet tartanak az elesett hősök emlékére vasárnap, majd honvédelmi emlékünnepség keretében átadják a felújított hősi temetőt. Délután idézik fel a laktanya ostromát. Az eredeti fegyverzettel és egyenruhában felvonuló cseh és magyar katonaság, a vasutasok és polgárok hadijátéka a száz évvel ezelőtti katonai eseményeket mutatja be a város főterén M. Nagy Richárd rendezésében. Este Matúz Gábor A legbátrabb város című dokumentum-játékfilmjét vetítik le a Madách moziban.

A város iskoláiban hétfőn Kapa Mátyás, a Maradj meg magyarnak ? Balassagyarmat regénye című könyv szerzője rendhagyó történelemórák keretében idézi fel az 1919-es történéseket a diákoknak. Megrendezik a XI. Civitas Fortissima Kárpát-medencei történelmi vetélkedőt, bemutatják Nagy László Baráti Huszár Aladár életpályáját feldolgozó könyvét. Este fáklyás felvonulás lesz Balassagyarmaton a ?csehkiverés" legfontosabb helyszíneinek érintésével.

A Civitas Fortissima szobornál tartott keddi ünnepi megemlékezésen Medvácz Lajos polgármester és Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke mond beszédet. Közreműködik Csernák János színművész, valamint a városban működő kórusokból, vegyeskarokból szervezett száz fős Egyesített Városi Kórus. A megemlékezés után ünnepi képviselő-testületi ülésen adják át a városi kitüntető címeket és az erre az alkalomra alapított Civitas Fortissima Emlékérmeket.

Este a Kormorán együttes ad koncertet a vármegyeházán, a programsorozat ünnepi tűzijátékkal zárul Balassagyarmaton.

Forrás: MTI