A novemberben megjelenő Esélyt a múzeummal ? Hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása a múzeumpedagógia eszközeivel című módszertani kiadvánnyal 16. részéhez érkezett a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) Múzeumi iránytű című sorozata. A legújabb kiadványuk ezúttal kifejezetten olyan múzeumpedagógusoknak és közművelődési szakembereknek készült, akik hátrányos helyzetű csoportokkal dolgoznak vagy kívánnak foglalkozni. A kötet specifikusan dolgozza fel a különböző hátrányos helyzetű csoportok, így a látássérültek, mozgássérültek, hajléktalanok, romák vagy éppen a mélyszegénységben élők sajátos igényeit a múzeumpedagógia foglakozások során.

Az ingyenes kézikönyv rendkívüli tára a gyakorlatias példáknak, már kipróbált megoldásoknak, bevált és jól működő módszereknek, de a szerzők nem féltek megmutatni a problematikus vagy kerülendő helyzeteket sem.

A kiadvány szerzői ahhoz adnak praktikus tanácsokat és útmutatást, hogy miként lehet a fogyatékkal élőket és a társadalmi hátrányt szenvedő csoportokat kellő tapintattal, támogatólag fogadni a múzeumokban. Cél, hogy a hátrányos helyzetűekkel való foglalkozás a múzeumban ne csak egy-egy lelkes kollégán múljon, hanem rendszerszerű legyen minden érdekelt intézményben. A következő lépés a kipróbált, bevált módszerek egyedi, adott múzeumra szabott adaptálása, megvalósítása lesz.


?Ez több munkát igényel a múzeumi szervezőtől, mint egy épek számára szervezett program kialakítása, mert a társadalom e csoportjának nem evidens, hogy szívesen látják őket a múzeumok [...]. Talán ez a legnehezebb feladat, mert ha már elértük őket, és nyitottak a lehetőségre, akkor a legtöbb esetben már rendszeres visszajárói lesznek a programnak, és a baráti körükben népszerűsíteni is fogják? ? vallja Dabi-Farkas Rita, a Ludwig Múzeum ? Kortárs Művészeti Múzeum múzeumpedagógusa, a kötet szerkesztője.

A kiadványt november 21-én mutatják be a 13 órától keződő rendezvényen, amelynek Ludwig Múzeum ? Kortárs Művészeti Múzeum ad otthont. A könyvebmutató részletes programja a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ honlapján található.

Az Esélyt a múzeummal ? Hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása a múzeumpedagógia eszközeivel című kiadvány a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek nevű kiemelt projekthez kapcsolódva jelenik meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) gondozásában. A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című projekt kétmilliárd forint európai uniós forrásból valósul meg 2017. február 1. és 2020. január 31. között a Széchenyi 2020 program keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében. A projekt megvalósítói elkötelezettek az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése mellett.

Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ