A Makovecz Imre-díjat három szervezet, a Makovecz Imre Alapítvány, a Magyar Művészeti Akadémia és a Kós Károly Egyesülés alapította, és szoros együttműködésben döntenek a díjazott személyéről.

A díjazott olyan személy lehet, aki munkássága során a hivatását Makovecz Imre szellemi nyomdokain olyan példamutató kitartással, állhatatossággal és szorgalommal végezte, amellyel hozzájárult a magyarság szellemi értékeinek megőrzéséhez és fenntartásához.

Ilyen embernek találta a három szervezet alkotta grémium Pásztor Béla veresegyházi polgármestert, aki 1964 óta vezeti városát, és ez idő alatt hitet tett az organikus építészet közösségteremtő és formáló ereje mellett, ezen meggyőződését megőrizte a mai napig, ezzel formálta városa arculatát, és hozzájárult közössége szellemi és épített gyarapodásához egyaránt. A díjazott a Héttorony Fesztivál zárógálájának keretében vehette át az elismerést.

Első alkalommal, 2015-ben Kiss Ferenc hangépítész nyerte el a díjat, 2019-ben Böjte Csabát díjazták. Buzás Péter, Makó egykori polgármestere kapta a 2020-as díjat, a 2021-es elismerésben Kovács Gyula gyümölcsész, a magyar Tündérkert-mozgalom úttörője részesült.

Nyitókép: Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere átveszi a Makovecz Imre-díjat. Fotó: Barcsik Géza