Huszonnégy, kiváló állapotban fennmaradt nagyobb bronzszoborra, szobrocskákra és rengeteg pénzérmére bukkantak egy római kori termálfürdő romjai alatt Toszkánában. Szakértői vélemények szerint a páratlan lelet a legjelentősebb a maga nemében a riacei bronzszobrok felfedezése óta.

A 2300 éves szobrokra az elmúlt két hétben találtak rá a Rómától 160 kilométerre északra fekvő, mintegy 1600 lakosú San Casciano dei Bagniban, ahol három éve kezdődött el az ókori romok feltárása.

A páratlan lelet egy melegvizes medencékkel, teraszokkal, szökőkutakkal és oltárokkal teli szentélyből került elő, amelyet legalább a Kr. e. 3. században építhettek, és a Kr. u. 5. századig üzemelhetett – közölte Jacopo Tabolli sienai régészprofesszor. 

A szentélyt a kereszténység elterjedését követően bezárták, de nem rombolták le – tette hozzá a szakértő.

A szobrok között istenségek, például Hygeia, az egészség istennője, Apollo, a művészetek istene, valamint uralkodók, fiatal katonák is vannak. Közülük öt csaknem egy méter magas.

A vélhetőleg helyi kézművesek által készített alkotásokat közel hatezer darab bronz, ezüst és arany pénzérme borította. Az ásatási területen számos etruszk és latin nyelvű feliratot is találtak. Tabolli elmondta, hogy a termálvíz konzerváló hatásának köszönhetően a műremekek szinte érintetlen állapotban maradtak fenn.

A szakértő különösnek nevezte, hogy a szobrok égetett agyag helyett bronzból készültek.

Szerinte ez arra utalhat, hogy egy magasan fejlett kultúrájú, elit települést díszíthettek. A szobrok a többi fogadalmi ajándékhoz hasonlóan a térségben élő neves családoktól, az etruszk és a római világ előkelőitől, földbirtokosoktól, helyi vezetőktől és uralkodók származhatnak.

Az ásatás során előkerült leletekből arra lehet következtetni, hogy a térségben az etruszk nyelv tovább fennmaradt, mint ahogy azt korábban tartották – mutatott rá Tabolli. A régész szerint a jelek alapján az etruszk orvoslást a rómaiak is elismerték és becsben tartották.

A feltárást a tél közeledtével felfüggesztik, és csak tavasszal kezdik újra. A következő hónapokban a Sienai Egyetem, az olasz kulturális minisztérium és a helyi városvezetés munkatársaiból, valamint külföldi egyetemek szakértőiből álló csapat kutatással, a bronzszobrok tanulmányozásával és restaurálásával fog foglalkozni. A műalkotásokat ebből a célból a toszkánai Grossetóba szállították, később pedig egy új múzeumban fogják kiállítani őket San Casciano dei Bagniban.

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter rámutatott: a páratlan bronzlelet további lendületet adhat a turizmusnak. San Casciano dei Bagni a termálvizei miatt ma is közkedvelt. A település restauráltatta a fürdőit, amelyeket már a Mediciek is látogattak a 16. században.

Nyitókép forrása: Olasz kulturális minisztérium