Az egyetemi életet bemutató sajtófotó-kiállítással, koncertekkel és fényfestéssel kezdődik hétfőn a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kulturális fesztiválja, melyen hét héten át ötven helyszínen több száz, többségében ingyenes program várja az érdeklődőket.

A rendezvénysorozat célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és a művészi ambíciójú hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozzanak be az egyetem és Szeged közönsége előtt.

Az eseményt évről évre úgy állítják össze, hogy minél szélesebb kultúrkörből merítsenek, és lehetőség szerint minden korosztálynak, érdeklődési körnek megfelelő programlehetőséget nyújtsanak. A jól megszokott műfaji sokszínűség idén sem marad el: az összművészeti fesztivál programjai között könnyű- és komolyzenei hangversenyeket, ismeretterjesztő előadásokat, színházi előadásokat, koncerteket, film- és könyvbemutatókat, kiállításokat, irodalmi és közéleti beszélgetéseket is találni.

Bár a fesztiválmegnyitót hétfőn tartják, a programok már korábban elkezdődnek: szombaton a Fool Moon együttes rendez minifesztivált, melyen a holland Back To Basic formációt látják vendégül az IH Rendezvényközpontban, a Grand Caféban pedig a V4 országainak vezető irodalmi folyóiratai tartanak konferenciát Lobbanékony utópiák címmel.

Folytatódik a nagy sikerű Vers délben programsorozat, amelyben minden hétköznap a déli harangszó után egyetemi és szegedi polgárok mondják el kedvenc verseiket a rektori épület előtt. A fesztivál megnyitójának napján Fendler Judit, az SZTE kancellárját hallhatja a közönség.

A fesztivál vendégei a következő hetekben találkozhatnak – mások mellett – a Benedekfi testvérekkel és Fülei Balázs zongoraművésszel, Szokolay Dongó Balázs népzenésszel, Darvasi László íróval, Szirtes Edina Mókus énekes-zeneszerzővel, illetve Pokorny Lia és Vecsei H. Miklós színművészekkel. Minden bizonnyal nagy sikert arat majd a Fábri Géza, Fábri-Ivánovics Tünde és Barta Márton alkotta Mentés Másként Együttes koncertje vagy a több évtizedes múltra visszatekintő, generációk kedvencének számító Kaláka zenekar fellépése is a százéves Egyetemi Füvészkertben.

Nyitókép: Vers délben a 24. Őszi Kulturális Fesztiválon Szegeden. Forrás: SZTE sajtóiroda