A darab két Luis Buñuel-filmből készült, librettistája David Ives. A Here We Are (Itt vagyunk) szeptemberi premierje az off-Broadwayn, a The Shed's Griffin Theaterben lesz Joe Mantello rendezésében.

Korábban Square One (Egyes mező) címen futott a kétfelvonásos musical, amelynek történetét az 1972-es A burzsoázia diszkrét bája és az 1962-es Az öldöklő angyal című filmek inspirálták, írja a Playbill. Mindkét Buñuel-film szürreális vacsorákon játszódik, a musical – a 2021-ben elhunyt zeneszerző-szövegíró megfogalmazása szerint – arról szól, hogy „az emberek megpróbálnak helyet találni egy vacsorára”, az álom és valóság világa között ide-oda ugráló A burzsoázia diszkrét bájában folyamatosan megszakad az étkezés, Az öldöklő angyal különös helyzetében pedig a vendégek nem tudják elhagyni a szalont. „Ilyen derűsnek látom a világot” – fogalmazott Stephen Sondheim az alapanyag-választás okáról.

A musicalen már 2014-től dolgozott Sondheim, két évvel később a The Public Theaterben fejlesztették tovább. A The New York Times arról írt, hogy a két szerző kiszállt a projektből, majd egymásnak ellentmondó hírek érkeztek arról, hogy Sondheim és Ives továbbra is közreműködött a munkában. A darab befejezését Stephen Sondheim 2021-es halála megakadályozta. Arról egyelőre nem tudni, hogy csak a szerzőpáros által megírt anyagot használják – Michael Cerveris Tony-díjas színész, aki részt vett a 2016-os workshopon úgy nyilatkozott, akkor az első felvonás gyakorlatilag elkészült, a második váza megvolt, a zene viszont hiányzott –, vagy más alkotók bevonásával fejezik be a művet.

Ősszel New Yorkban a zenés színház pápájának is hívott Sondheim Merrily We Roll Along című darabját is műsorra tűzik, a Broadway nézői Joathan Groffot, Lindsay Mendezt és Daniel Radcliffe-t láthatják a főbb szerepekben.

Nyitókép: Stephen Sondheim átveszi at Egyesült Államok elnöke által adományozott Szabadság-medált Barack Obamától 2015-ben. Fotó: Ron Sachs / Photoshot / NurPhoto