Metamorfózisok mottóval rendezik az idei Herbstgold Fesztivált szeptember 15-től 26-ig Kismartonban. Opera, dalest, dzsessz, nagyzenekari koncert és a kamarazene is elhangzik a fesztiválon, amelynek művészeti vezetését Julian Rachlin hegedűművész vette át.

„Ha a fesztivál szót hallom, akkor színes kavalkádot látok magam előtt. Ebben a szellemben szerveztük a 2021-es Herbstgold Fesztivált is. A klasszikus zene mellett a jazz, a világzene, a színház, a filmművészet, a képzőművészet és a gasztronómia forrnak eggyé, így jön létre az összművészeti alkotás” – mondta Rachlin.     

A rendezvény olyan világhírű művészek és zenekarok segítségével hív felfedezőútra, mint Klaus Maria Brandauer, Juja Vang, Daniel Harding, Aida Garifullina, Misa Majszkij, Nicolas Altstaedt, Tony Lakatos, a Mahler Chamber Orchestra, a Bécsi Szimfonikusok és a Besh O Drom.     

A művészeti vezető nagy hangsúlyt kíván fektetni a fiatal tehetségek felkarolására, ezért minden évben legalább egy fiatal vonósnégyest is be szeretne mutatni a közönségnek. Idén ősszel két együttes is lehetőséget kap: az Eurydice Quartet szeptember 16-án, majd 19-én debütál, szeptember 26-án pedig a Viano String Qartet lép fel.     

A fesztiválon látható lesz Joseph Haydn A patikus című operája Martin Traxl, az ORF Televízió kulturáért felelős vezetője rendezésében. A Bécsi Pygmalion Színház művészei Franz Theodor Csokor 1918. november 3. című darabját mutatják be. A fesztivál zárókoncertjén Beethoven Heiligenstadti végrendeletét Klaus Maria Brandauer olvassa fel.     

A Pan’O Gusto kulináris napok szeptember 18-án, 23-án és 25-én várják finomságokkal és érdekes programokkal az érdeklődőket. Szeptember 18-án sétáló borkóstoló lesz a Selektion Vinotéka és a kastély közötti téren, 23-án a borkészítés történetével ismerkedhetnek a bormúzeum tereit bejárva, 25-én pedig a kastélypark pálmaházában várják az érdeklődőket.     

Egyes koncertek előtt a tudomány, a vallás és a gazdaság képviselőivel hangzanak el beszélgetések aktuálpolitikai témákról. Az Esterházy-kastély előtti téren az Ines Doujak és Martin Bischof műveiből álló Ház átépítés alatt című installációt láthatja a nagyközönség. A két művész további műveit a Trafo-klikk. Az anyag történetei címmel a fesztivállal párhuzamosan a kismartoni Kunstverein kiállítótermében lehet megtekinteni.