Korábban az Energiaügyi Minisztérium második helyezéssel jutalmazta a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Re-Színház elnevezésű akcióját, amelyet az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretein belül szerveztek 2022-ben. A nemzetközi zsűri is méltatta a projektet, méghozzá egy első helyezéssel.

A 2022-es Európai Hulladékcsökkentési Hét keretein belül az országos tematikához alkalmazkodva a textilek újrahasznosítására igyekeztek felhívni a figyelmet a színház munkatársai. Jelmezraktáraikban felesleges, kidobásra ítélt anyagaikból többek között hátizsákokat, neszesszert és ökotasakokat készítettek, amelyekhez egy jótékonysági adománygyűjtés során juthattak hozzá a színházrajongók. Emellett szabásmintákkal szolgáltak, arra ösztönözve a kreatív színházbarátokat, hogy saját megunt, elhasználódott textíliáiknak is adjanak új életet. Az akció ötlete Sárdi Barbara marketingvezetőtől származott, az egyedi színházas relikviákat Bertalan Henriett nőiruha-készítő és jelmezraktáros valósította meg, a kampány arca Märcz Fruzsina színművész volt.

Ezzel a projekttel az Energiaügyi Minisztérium pályázatán országos szinten gazdálkodó szervezetek kategóriában a második helyezést érték el, illetve nemzetközi díjazásra is jelölték a teátrumot. Az EWWR, azaz a European Week for Waste Reduction nemzetközi díjkiosztó gálájára június 1-jén Írország fővárosában, Dublinban került sor, ahova kategóriánként a három díjra nominált projekt képviselői kaptak meghívást.

Hugh Coughlan, a dublini városi tanács regionális koordinátora, Luca Menesini, a Régiók Európai Bizottságának tagja és Françoise Bonnet, az ACR+ főtitkára nyitották meg a díjátadó ceremóniát, amely a színház számára sikert hozott: gazdálkodó szervezetek kategóriában a nemzetközi zsűri első helyezéssel díjazta az akciót.

A nemzetközi zsűri tagjai voltak: Luca Menesini (Régiók Európai Bizottsága), Andrea Gonzalez (Európai Környezetvédelmi Iroda), Julia Blees (EuRIC), Noelia Cantero (Az Élethosszig Tartó Tanulás Regionális és Helyi Hatóságainak Európai Szövetsége), valamint Franc Bogovič (Európai Parlament).

A kreatív trófeát, amely szintén az újrahasznosítást szem előtt tartva készült a dublini Rediscovery Centre-ben, a teátrum képviseletében Sárdi Barbara marketingvezető vette át.

A 14. Európai Hulladékcsökkentési Héten több mint 16 ezer akciót szerveztek 30 országban. Az ír fővárosban tartott eseményre egy másik magyar projekt képviselői is meghívást kaptak: a Kétegyházi Márki Sándor Általános Iskola Öko Divathét elnevezésű akcióját is beválogatták.

Nyitókép: a European Week for Waste Reduction nemzetközi díjkiosztó gálája Dublinban. Forrás: ACR+ / Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház