Az idén negyven éve, 1982-ben megalakult Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) hazánk jelenleg egyetlen, népi kézművességet támogató civil szervezete.

Alapító elnöke Péterfy László erdélyi származású szobrászművész. Kezdetektől fogva neves művészek, néprajzkutatók, többek között Makovecz Imre, Borbély Jolán, Fekete György és Bánszky Pál segítették a szakmai munkát.

Az 1970-es években a táncházmozgalommal párhuzamosan a népi kézművesség is megújult és mozgalommá szélesedett, a létrejött népművészeti közösségek munkájának összefogása, szakmai koordinációja hívta életre a Népművészeti Egyesületek Szövetségét. A negyven éve, 18 megyei és egy budapesti egyesülettel létrejött, akkor 1550 fős szervezet mára már közel 5000 fős tagsággal rendelkezik, és 64 népművészeti egyesületet tömörít Kárpát-medence szerte.

A szervezet a megalakulása óta szerteágazó tevékenységet folytat. A mai napig legfontosabb céljának tekinti a hagyományos magyar népi kézművesség értékeinek támogatását, a mesterek munkájának összehangolását és a míves magyar kézműves termékek piacra segítését itthon és külföldön. Kiemelt feladata az alkotók érdekvédelme, amelyet 15 szakmai és 3 szakmaközi bizottság segítségével lát el.

A NESZ tevékenysége komoly szakmai kontrollt is jelent. A Hagyományok Házával közösen megújították a Páva védjegyet, ami a minőségi kézműves termékek garanciája. A szövetség feladata emellett az utánpótlás-nevelés, a több évszázados tudás átadásának biztosítása, amit tagszervezeteikkel együtt táborok és képzések segítségével valósítanak meg.

A NESZ a tagszervezeteivel együtt évente közel kétezer eseményt bonyolít le, országos és nemzetközi viszonylatban konferenciák, kiállítások, fesztiválok, workshopok, táborok, tanfolyamok és pályázatok formájában. Legrangosabb éves eseménye a Mesterségek Ünnepe, amelyet idén 36. alkalommal szerveztek meg a Budai Várban.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége közel fél évszázados munkáját az évek során számos hazai és nemzetközi szakmai díjjal ismerték el.

Nyitókép: Romsicsné Balogh Mária kalocsai hímző a Mesterségek Ünnepe rendezvényen. Fotó: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu