Zenész családból származtok, aki él és mozog, hangszert fog nálatok. Szerepet játszott ez abban, hogy végül ti is, mindannyian ezt a pályát választottátok?

Nem, nem, sőt! Pont azért nem akartam zenész lenni, mert gyerekként láttam, hogyan működik ez. Apu keveset volt otthon, a pénz miatt is voltak kisebb konfliktusok a szüleim között ? tehát bizonyos szempontból a zenész lét sötét oldalát is megtapasztaltam. Egy ideig azt gondoltam, hogy nem leszek zenész, az utánam következő öcsém, János (Fekete János Jammal, dob ? a szerk.) viszont mindig is azt tervezte, hogy az lesz. Mindegyikünk foglalkozott azért zenével, majd érettségi környékén fogalmazódott meg a fejünkben ? külön-külön ?, hogy ez a legjobb dolog, amit csinálhatunk. Jártam egy ideig a Műegyetemre, basszusgitáros öcsém pedig az ELTE-re, szociológiára, de most halasztott.

A családomban egyébként mindenre akad példa: apu testvérei között vannak olyanok, akik kifejezetten tiltották a gyerekeiknek, hogy zenéljenek, mások pedig mindenáron azt akarták, hogy zenészek legyenek ? egyik sem jött ki jól. Nálunk az volt a szerencse, hogy sokáig hagytak minket, amikor azonban komolyabban elkezdtünk foglalkozni a zenével, apu előállt az ötleteivel. Igaz, ő nagyon a jazz irányába akart terelni minket, aminek én voltam talán a legnagyobb ellenlábasa ? de azért jól kijövünk. (nevet)

Jazzként semmiképpen sem határoznám meg a műfajt, amelyet képviseltek. Van egyáltalán egzakt meghatározás arra, milyen stílusban játszotok?

Most épp azt találtam ki, hogy alternatív modern beatzenét játszunk. Talán ez a megnevezés közelít ahhoz, amit csinálunk, hiszen a hatvanas évek zenéjéből indulunk ki, ugyanakkor hatással volt ránk mindaz, ami azóta történt.

Köztük talán a Hungária is, már csak a család révén.

Én nagyon szeretem a rock and rollt is, igen. Apu a Hungária turnéin volt háttértrombitás, a nagybátyám, Szaxi Maxi (Fekete Gyula ? a szerk.) állandó szaxofonos-zongorista-énekese volt az együttesnek, a másik nagybátyám (Fekete Gábor ? a szerk.) pedig a kezdeti Skorpióban ? ami ugye rockzenekar ? zenélt, az első két lemezen. Ő Jammalra volt nagy hatással.

Mi úgy nőttünk fel, hogy apu egész nap gyakorolt otthon, és úgy is aludtam el, hogy egy szinttel lejjebb a tv előtt trombitált. Ennek hatására minden számunk megírásánál azzal indítottunk, hogy tegyünk bele trombitát ? de persze később kivettük, mert zeneileg nem igazán passzolt oda.

Azért a Volt fesztivál című számotokba mégis csak illett, sőt apukátok a klipben is szerepel.

Igen, mert ez egy vidám szám, és úgy gondoltuk, passzol hozzá a trombitája. A klipforgatás is vicces volt, mert bár eleinte nem akart benne lenni, végül mégis eljött és hozott magával egy érdekes ruhát is. (nevet)

Hogyan született meg a dal? Bevallom, nekem a cím hallatán elsőre a VOLT Fesztivál jutott az eszembe.

Írni akartunk egy ?mesés? fesztiválos dalt ? tudod, Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy fesztivál? Elképzelt élményekről szerettünk volna énekelni ? mert ugye fesztiváldal már van a magyar poptörténelemben ?, amellyel azt akartuk mondani: érezd jól magad az adott percben. Bár néha azt veszem észre a saját szövegeinkben, hogy szeretünk picit homályosan fogalmazni.

Ahogy néztem a fellépéseiteket, a klipeket, úgy láttam, nincs alá-fölérendeltség a zenekarban.

Mindegyikünk elég erős személyiség, valóban nincs nálunk frontember, mindannyian énekelünk, és image-et sem próbálunk építeni, úgy viselkedünk a klipekben és a koncerteken, amilyenek tényleg vagyunk. Furcsa nekem ? és nincs is meg nálunk ? a pátoszos távolság előadó és közönsége között. A munkamegosztás egyébként úgy néz ki, hogy Jammal szervezi a koncerteket, Zoli (Fekete Zoltán, basszusgitár ? a szerk.) és én írjuk a számok szövegét, aztán együtt a zenét, Matyi (Fekete Mátyás, gitár ? a szerk.) pedig kezeli a Facebookot. Én a komolyabb dolgokat, mint például a pályázatírást, veszem a hátamra? Nemrég jöttem rá, hogy én már felnőttként tekintek az öcséimre, egy szinten kezelem őket, míg ők még mindig csak a bátyjukként néznek rám. A fontosabb dolgokban ? mint a most készülő lemezünk borítója ? együtt döntünk, de van, hogy néha felteszem a kezem: oké, legyen másképp, döntsetek ti. Persze sokszor visszapattan a labda hozzám.

Egy interjúban kérdezték tőletek, hogy a magyar szöveg mellett szóba jöhet-e az angol. Te akkor azt mondtad: ?Azért döntöttünk a magyar szöveg mellett, mert ez az őszintébb.? Mi a helyzet akkor a nevetekkel ? ami ugye háromnegyed részben angol?

Olyan nevet akartunk, amely magyarul és angolul is jól cseng ? sőt szerbül is, hiszen a Vuk férfinév, a jelentése: farkas. Tetszett ez a három betű, ami mögötte van ? a Volume Under Kontroll ? pedig változhat. Emellett van még valami: nemcsak engem, hanem apukámat is Fekete Istvánnak hívják. Még arra is gondoltam, ha itthon nem alkothatok nagyobbat, mint Fekete István Vukja, akkor én is ezt fogom csinálni, és újraértelmezzük. (nevet)

Most már a Cseh Tamás Programban, amelynek egyik győztes zenekara vagytok.

Örülünk is neki. Először is nagyon tetszik, hogy élő meghallgatás volt, és nem névtelenül egy papír alapján döntötték el, ki nyer, illetve hogy nem azért jutottunk be, mert ismertünk ott valakit, hanem mert jól játszottunk a meghallgatáson. A programban a mentorunk Tóth Szabolcs, aki főleg a kiadók kapcsán segített nekünk. A hamarosan megjelenő lemezünkön már korábban elkezdtünk dolgozni ? a Volt fesztivál című számot Mihalik Ábel (a Kiscsillag dobosa ? a szerk.) keverte házi körülmények között. Jól szólt, hiszen meghagyta a zenekar nyersességét, ám egy-két szervezőnek, rádiónak pont az volt a baja, hogy olyan, mintha a próbateremben lennénk. A Cseh Tamás Programnak köszönhetően olyan lemez jöhet ki, amely felveszi a versenyt a külföldi produkciókkal. Az albumon öt szám lesz, ez pont annyi, amennyit egyszerre meghallgatnak az emberek, aztán jöhet a következő lemez. Szerintem fontos, hogy többször adjunk kevesebbet.

A későbbiekben tehát EP-kben gondolkoztok?

Igen, én abban. A többiekben még benne van, hogy szeretnének nagylemez formátumot ? ha lesz ilyen, akkor ez az öt ?régi? és még maximum hét új szám lesz rajta.

A V.U.K. zenekarral legközelebb július 4-én az A38 Hajón találkozhattok ? ekkor mutatják be az új EP-jüket.