Giuseppe Verdi Nabucco című operáját mutatják be Francisco Negrin rendezésében 2022. július 13-án a Fertő-tó melletti Szentmargitbánya kőfejtőjének szabadtéri színpadán.

A különleges helyszín 1996-ban ezzel az operával debütált, a következő Nabucco bemutatót pedig 2007-ben tartották. A darab most új rendezésben tér vissza a kőfejtő különleges természeti adottságokkal rendelkező színpadára.

Francisco Negrin rendezésében maga a kőfejtő is a cselekmény főszereplőjévé válik. Thanassis Demiris a színpad hátteréhez igazodva egy befejezés előtt álló monumentális babilóniai palotát helyezett a színpadi koncepció középpontjába. A jelmeztervező Pepe Corzo részben minimalista, egyszerű, részben futurisztikus kosztümjei az egymástól eltérő társadalmakat tükrözik.

A karmesteri
pultnál Alvise Caselatti áll, aki a Piedra Fesztiválzenekart és nemzetközi
énekesekből álló csapatot irányít majd a nyári estéken.

Nabucco szerepében a közönség az amerikai baritont, Lucas Meachemet hallhatja, aki Aris Argirisszel és Leo Annal osztozik a szerepen. Nabucco lányát, Fenenát felváltva énekli a Szlovéniából származó mezzoszoprán, Monika Bohinec és Marie-Luise Dressen. Izmáel szerepét a két tenor, Jinxu Xiahou és Carlos Osuna, Zakariás szerepét Jongmin Park és Nicola Ulivieri énekli. A Philharmonia Chor Wien együttesét Walter Zeh vezényli.

A 2022. július 13-i premiert követően júliusban további 11, augusztusban 8 előadás látható Szentmargitbánya (Sankt Margarethen im Burgenland) kőfejtőjének szabadtéri színpadán.