Nem mindennapi sztárvendéggel nyitja meg a 2022-es évet az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat január 27-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Alice Sara Ott szólóestjén bemutatja a Deutsche Grammophon gondozásában megjelent új albumát, az Echoes Of Life-ot.

A lemez gerincét Chopin Huszonnégy prelűdje szolgáltatja, a zongoraművésznő négy-öt tételenként a prelűdök folyamába ékel egy-egy 20–21. századi kompozíciót gyökeresen eltérő világú szerzőktől, akik között elvont, modern alkotó éppúgy akad, mint a filmzene, az elektronikus könnyűzene vagy a popzene képviselője. Az utolsó Chopin-prelűd után Alice Sara Ott saját darabja, a Mozart Requiem Lacrimosa tételét idéző Lullaby To Eternity (Bölcsődal az Örökkévalósághoz) zárja a programot. A tolmácsolások megejtően tökéletesek és szuggesztívek, alapélményünk egyrészt a korok és stílusok kontrasztja, másrészt az, hogy Chopin tételei közé ékelve a többi mű is költői „prelűddé” változik át. A zongoraművésznő 2019 februárjában az Instagram-oldalán hozta nyilvánosságra, hogy sclerosis multiplexben szenved. Lemeze a betegséggel vívott harc drámai feladatának lírai feldolgozása: zavarba ejtően és torokszorítón nyílt vallomás az élet kiszolgáltatottságáról és törékenységéről.

Alice Sara Ott fiatal kora ellenére a világ egyik legkeresettebb művésze lett, a legrangosabb zenekarokkal és karmesterekkel lép fel, állandó vendége a leghíresebb koncerttermeknek. A 33 éves művésznő egzotikus szépsége és bája is mindenkit magával ragad. Küldetésének tartja, hogy a klasszikus zenét a világ minden tájára elvigye és mindenkivel megszerettesse: „Fel kell számolnunk azt a tévhitet, hogy a komolyzene valami olyasmi, ami a jómódú és magasan kvalifikált emberek kiváltsága, mert ez nem igaz. Nem kell műveltnek lenned ahhoz, hogy élvezd a klasszikus zenét. A zene hallgatása tesz műveltté” – mondta.

Az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat Kovács Gergely estjével folytatódik február 4-én a Zeneakadémia nagytermében, majd Bogányi Gergely szólóestjére kerül sor február 22-én a Müpában.

Nyitókép: Alice Sara Ott koncertje 2020-ban a Zeneakadémián. Fotó: Szöllősi Mátyás