Ikarus buszokkal, ikonikus autókkal, legendás mozdonyokkal, reptéri tűzoltóautóval is várja látogatóit a Közlekedési Múzeum május 28-tól.

A tavaly nagy sikert aratott kiállítás most kétszer nagyobb területen, számos újdonsággal várja a látogatókat. A páratlan ipari helyszínt és a hazai vasút történetét bemutató Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik című kiállítás mellett a múzeum gyűjteményének legújabb szerzeményeit most először láthatják a látogatók.

„Tavaly alig három hónap alatt több mint 30 ezer látogató keresett fel bennünket Kőbányán, a Közlekedési Múzeum leendő otthonában. Ez a tavalyi pandémiás helyzetben kiemelkedő számnak számít, és jól mutatja, hogy a Közlekedési Múzeumra óriási igény van. Éppen ezért most kétszer nagyobb kiállítással várjuk látogatóinkat. A legendás mozdonyok mellett eddig jórészt sosem látott, legújabb gyűjteményi kincseinket is bemutatjuk.

Az új múzeum tervezése mellett ugyanis egy tavalyi kormánydöntésnek köszönhetően jelentős gyűjteménybővítési és restaurálási programot indítottunk el, ennek első eredményeit be is mutatjuk látogatóinknak. A vasúti járművek mellett látható lesz faros Ikarus, két világháború közötti teherautó, Ford T-modell, illetve szovjet luxusautó is, vagyis a magyar közlekedés és a hazai járműipar számos kiemelt értéke” – emelte ki Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója.

Két kiállítás egy jeggyel

A Közlekedési Múzeum leendő helyszínén két kiállítás lesz látható egyetlen jeggyel. A Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik az Északi Járműjavítóban karbantartott mozdonyokkal, vasúti járművek modelljeivel, fotókkal és plakátokkal meséli el az ország egykor legnagyobb vasúti műhelyének történetét.

A kiállítás bemutatja az új Közlekedési Múzeum legfrissebb látványterveit, valamint az építészeti tervezéssel párhuzamosan folyó gyűjteményfejlesztési, értékmentő munkát is. A Fókuszban a gyűjtemény kiállítás területén a múzeum legújabb megvásárolt kincsei, legfrissebben restaurált járművei, a gyűjtemény még felújítás előtt álló, de rég nem látott, esetleg soha be nem mutatott darabjai is láthatók lesznek.

Gyereknapi hétvége

A nyitóhétvégén egész napos családi programokkal, szakmai és családi tárlatvezetéssel, felfedező hátizsákkal, alkotósarokkal várják a látogatókat, valamint egy VR-szemüveges installáció segítségével 143 méter magasból körbe lehet nézni a városban az épülő Mol-toronyból. Május 28-án az Ikarus 66, Ikarus 556 autóbuszok belülről is megcsodálhatók lesznek, a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen megvalósított programon pedig a tömegközlekedés és az irodalom világába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

Vasárnap a gyerekeké a főszerep: felfedezősétákkal, mese- és alkotósarokkal várják a legkisebbeket. A kerékpárral érkezőknek külön túrával készülnek a szervezők, melyen a kiállítás tágabb környezetét, a Jancsi-telepet, a Népligetet, a Ganz-MÁVAG ipari területeit ismerhetik meg a látogatók.

A szeptember 30-ig megtekinthető kiállítás teljes ideje alatt múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, integrált múzeumi órákkal és rendezvényekkel készülnek a szervezők. A helyszínen számos könyvbemutató, konferencia, rendezvény lesz a következő hónapokban, a nyáron pedig egy újabb időszaki kiállítást is megnyitnak. A kiállításra és a programokra a jegyek már kaphatók.

Fotók: Közlekedési Múzeum