Megnyitott az egyik legjelentőségteljesebb hazai képzőművészeti seregszemle, a Nyári Tárlat, amelyen a festmények mellett kézi és elektrografikák, kisplasztikák, szobrok, térinstallációk, vegyes technikájú alkotások is láthatók a Reök-palotában.

700 jelentkezés közül kiválasztott csaknem 130 alkotás látható több, mint egy hónapon keresztül a REÖK-ben a XLII. Nyári Tárlat keretében. A kiállítás június 17-től július 23-ig várja a látogatókat. Az ünnepélyes megnyitóra ezúttal is rengetegen voltak kíváncsiak, ami nem véletlen, hiszen a kétévente visszatérő tárlat különös jelentőséggel bír a hazai alkotóművészetben. Akárcsak a korábbi években, ezúttal is az elmúlt két éven belül készült művekkel pályázhattak a nevező alkotók, és a meghívott művészek is legfrissebb alkotásaikat nyújtották be a kiállításra, amely így hiteles és aktuális betekintést nyújt a kortárs magyar képzőművészet helyzetébe.

A tárlatot a REÖK vezető kurátora, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának dékánja, dr. Nátyi Róbert nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta a gondos válogatás jelentőségét, amelynek köszönhetően valóban a művészeti élet élvonala, az alkotói eljárások, ágazatok sokfélesége figyelhető meg a kiállításon. A kurátor párhuzamot vont múlt és jelen között, kiemelve, noha a nagyszabású rendezvénynek helyet adó palota mára művészettörténeti rangra emelkedett, saját korában a szecesszió a formabontó, modern elképzelésekkel jelentett egyet. Úgy fogalmazott, Magyar Ede épületének szellemisége megköveteli, hogy napjainkban is a legkiválóbb, leginkább előremutató művészeti törekvések kapjanak helyet ezekben a termekben, ahogyan azt is, hogy a visszatérő kiállításokat – a Táblaképfestészeti Biennálét és a Nyári Tárlatot – egyre emelkedő színvonalon rendezzék meg a REÖK-ben.

A zsűri tagjai, dr. Nátyi Róbert, valamint Rényi Krisztina festő-, grafikusművész, illusztrátor és Tuzson-Berczeli Péter festőművész döntése alapján odaítélt díjakat a kiállítást lezáró finisszázs alkalmával nyújtják majd át a kiválasztott alkotóknak.

A Szegedi Szabadtéri Játékok nézői a Szabadtéri-belépővel a XLII. Nyári Tárlatot ingyenesen tekinthetik meg.

Az XLII. Nyári Tárlat a REÖK-ben. Fotó: Tari Róbert