A nagy érdeklődésre való tekintettel április 12-ig meghosszabbították a Ruttkai Éva születésének 95. évfordulójára készült Ruttkai Éva és a Vígszínház című nagyszabású, exkluzív, eddig szélesebb körben szinte teljesen ismeretlen fotókból készült online kiállítást.

A Vígszínház Archívumának gazdag anyagából felépített vizuális projekt Ruttkai Éva és a teátrum egy életen át virágzó kapcsolatáról mutat képet emblematikus előadások mentén. A kiállítás kurátora a Ruttkai Éva-életműkutató Rácz Ráchel, aki színháztudományi mesterszakos diplomamunkáját ezzel a vizuális projekttel egészíti ki.

A Ruttkai Éváról szóló diplomamunkát 2022 decemberében egy minikonferencia keretében már bemutatta a szerző, melyet Gajdó Tamás színháztörténész, a Bajor Gizi Színészmúzeum Latinovits-kiállításának kurátora többek között úttörőnek, figyelemreméltónak és gondolatgazdagnak ítélt. Ezt a tudományos igényű, kurrens szempontok mentén készült munkát a szerző 2023. április 12. és 14. között a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán megrendezett nyílt, országos konferencia (a 36. alkalommal megvalósuló OTDK) keretében mutatja be, amelyet bárki megtekinthet.

A kutatás nőtörténeti szempontból vizsgálja a színésznő életművét, ezen belül is azt, milyen erős, esetenként progresszív nőreprezentációk kísérik végig Ruttkai Éva színházi életművét. Többek között megtudhatjuk, hogyan vélekedett a színésznő fontos női sorsokról és történetekről, mely szerepek játszottak közre profilja alakulásához, milyen kapcsolatot ápolt „anyaszínházával”, a Vígszínházzal, amelynek társulatához – mindössze néhány év kivételével – haláláig tartozott. A konferenciát követően a kutatással kapcsolatban további tervek is előkészületben vannak.

Fotó: Kotnyek Antal