Megalakult a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékévet szervező bizottság, amely a szigetvári ostrom 450. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat eseményeit, költségvetését és koncepcióját hivatott kidolgozni ? jelentette be Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, valamint Hóvári János, a MANK főigazgatója a bizottság első ülését követően.

 

Az 1566. évi szigetvári ostromban Zrínyi Miklós és a vele harcoló magyar és horvát katonák hőstette olyan történelmi esemény, amely máig kiható nyomot hagyott a magyar és a közép-európai nemzeti emlékezetekben, a szigetvári várat pedig szimbolikus hellyé tette a magyar, a horvát és az osztrák-stájer történelmi hagyományvilágban. Ezt a példaértékű helytállást ismerte el a Civitas Invicta ? Szigetvár, a leghősiesebb városról szóló törvény, amelyet az Országgyűlés 2011. október 17-én fogadott el. A 2016-os év emlékévvé nyilvánításának célja a történelmi eseményről való méltó megemlékezés, melynek előkészítésével a kormány a most felálló emlékbizottságot bízta meg.

A bizottság munkájában öt tárca - az Emberi Erőforrások Minisztériuma mellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Miniszterelnökség, a Honvédelmi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium - képviselői, valamint különböző kulturális, tudományos szervezetek és intézmények, megyei és városi önkormányzatok küldöttei vesznek részt. Elnöke a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója, Dr. Hóvári János.

Az emlékév és programjai megvalósítása során szakmai szempontból, valamint a nemzetközi együttműködések tekintetében is kiemelt figyelmet kaphat Magyarország, különösen Szigetvár, valamint az egész dél-dunántúli régió, Pécs és Siklós.

Fotó: Mészáros Balázs