Több magyar képzőművész munkái is láthatók az ausztriai Kismartonban az Esterházy-kastély és a Kunstverein kiállításain április 10-től.

Kismarton a tavasz beköszöntésének ünneplésére hívja a közönséget a Körséta – Barangolás a nyitott házak között elnevezésű, új fesztivállal. A burgenlandi tartományi főváros kulturális intézményei: az Esterházy-kastély, a Kunstverein Eisenstadt, Burgenland Tartomány Múzeuma, Haydn szülőháza, a FreuRaum, az Architeckturraum Burgenland és a Zsidómúzeum virágvasárnapon, azaz április 10-én megnyitókkal, performanszokkal, fejedelmi fogásokkal és a város utcáin bolyongó rézfúvós bandával várják az érdeklődőket.

A kismartoni Esterházy-kastély a Kunstverein Eisenstadttal, azaz a kismartoni Művészeti Egyesülettel együtt nyitja meg a szezont. A Kunstverein Haydngasse 1. szám alatti kiállítóterében látható április 10-től a Black is the Loneliest Color (A fekete a legmagányosabb szín) című csoportos kiállítássorozat, melynek során több mint 30 művész a fekete színben rejlő különbségek széles palettáját tárja fel.

A sorozat első kiállításán 13
alkotó, köztük a már többször Esterházy Art Awardra jelölt Koós Gábor alkotása
is látható.

Az Esterházy-kastély harmadik emeleti Fehér-termében szintén április 10-én megnyíló, Vágyakozás egy jobb élet után című kiállításon a 2021-es Esterházy Art Award három díjazottja, Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám mutatkoznak be lehetséges életformákat kutató alkotásaikkal; Ulbert Ádám Chinoiserie/Nature-reimagined című tárlata pedig a kastély díszlépcsőházában lesz látható.

A 2022-es szezonnyitás
alkalmából az érdeklődők előtt megnyílik az Esterházy vállalatcsoport irodája
is, ahol Dóra Ádám Vulcanized (in situ) című helyspecifikus
installációját tekinthetik meg a látogatók.

Ausztriában újból az úgynevezett 3G-szabály van érvényben, ami azt jelenti, hogy vagy érvényes negatív tesztet kell tudni felmutatni, vagy az Európai Unióban elfogadott oltásról szóló igazolást, vagy pedig egy orvos által aláírt igazolást a Covidból való felgyógyulásról. A belső terekben FFP2-es maszk viselete kötelező.

A nyitóképen Ádám Dóra: Vulcanized, olaj, akril, vásznon (2021). Fotó forrása: Esterházy Contemporary