A Coopera szervezésében I. Debreceni Ünnepi Játékok néven 2021. augusztus 10–20. között nagyszabású fesztivál indul útjára a Hajdúság fővárosában, ahol a zene, a színház és az opera lesz a főszereplő.

A Régi Városháza hangulatos kertjében esti koncertek lesznek, a Kossuth téren pedig több monumentális produkciót láthat a nagyközönség, többek között augusztus 13-án a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes felejthetetlen előadásában a Csíksomlyói passió című passiójáték érkezik Debrecenbe, augusztus 17-én pedig Vidnyánszky Attila rendezésében a Coopera háromfelvonásos Bánk bán című operaelőadását mutatják be.

A Coopera mint főszervező évek óta szorosan együttműködik a debreceni kulturális intézményekkel, így a fesztivál megvalósításhoz sikerült a város támogatásán túl olyan nagy múltú helyi intézményeket megnyerni együttműködő partnernek, mint a Kodály Filharmónia Debrecen, a Csokonai Színház és a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.

A szervezők remélik, hogy hosszú távon a régió mértékadó nyári zenei eseménysorozatává válik a Debreceni Ünnepi Játékok, amely hozzásegíti Debrecent ahhoz, hogy a térség kulturális fővárosa legyen. Úgy gondolják, kinyílhat egy olyan zenei, színházi, operavilág, amellyel a magyar kulturális életen túl, a régió kultúrája is évről évre gazdagodni fog.

A fesztivál programjai között igazi csemegéket talál minden zenekedvelő: a könnyed, nyáresti kamarakoncerttől a Virtuózok Kamaraegyüttessel, Boncsér Gergely operett- és operaénekes önálló dalestjén át egészen a 100 éve született Cziffra György előtt tisztelgő hangversenyig.

Augusztus 20-án, az államalapítás és Szent István ünnepén a Coopera izgalmas kulturális Hungarikum Gálakoncerttel várja a fesztiválra látogatókat.

A hangverseny a népzene, az operett, az opera, a magyar nóta és a világzene köré épül, és vezeti végig egy egész estés utazáson a nézőket több mint ezeréves kultúránk történelmén. A Hungarikum Gálakoncert fellépői az öt műfaj legnépszerűbb, elismert képviselői, műsoruk pedig az öt művészeti ágazat esszenciáját öleli fel. A több mint 100 színpadi közreműködőt felvonultató koncert látványvilága megidézi kulturális tradícióinkat, képzőművészeti, épített és innovációs értékeinket.

Az idén 70 éves jubileumát ünneplő Magyar Állami Népi Együttes Kolozsvári Piactéren című előadása a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon kel életre. Az együttes mára a Kárpát-medence kulturális értékeinek zászlóvivőjévé vált Magyarországon és külföldön egyaránt.

A 10 napos fesztiválon a színpadokon olyan szakmai elismerésekkel és díjakkal büszkélkedő kiválóságokkal is találkozhat a közönség, mint Rost Andrea, aki a milánói Scalától a tokiói New National Operán át a New York-i Metropolitan Operáig számtalan színpadon énekelt már nagy sikerrel szerte a világban; a Jávorkai Brothers virtuóz, hegedűn és csellón játszó testvérpár, akik Bécsben otthonosan mozognak, hiszen ott tanultak, de ma már az egész világon ismertek vagy a Bánk bán főszerepében fellépő Molnár Levente, aki a New York-i Metropolitantől a londoni Covent Garden közönségéig a világ számos pontján arat rendszeresen óriási sikert.

Augusztusban már nemcsak a virágkarnevál miatt érdemes Debrecenbe látogatni, hiszen mostantól egy teljesen új programsorozat, az I. Debreceni Ünnepi Játékok is hangulatos és emlékezetes élményeket kínálnak a kultúra kedvelőinek.

Kiemelt kép: Debreceni Ünnepi Játékok