A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál olyan, akár egy különleges időkapszula, üzenet a jövőnek, válogatás azokból az alkotásokból, amelyeket ma fontosnak gondolunk és szeretnénk átadni a következő generációknak – fogalmazott fesztiválnyitó videóüzenetében Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, az eseménysorozatot szervező operatív testület elnöke pénteken,

A 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon a hangulatos kávézókoncertektől kezdve a világzenei előadásokon és a lakásszínházi bemutatókon át a formabontó köztéri előadásokig számos programmal várják a közönséget október 9. és 25. között városszerte.

„Azt valljuk, hogy egy város nemcsak terekből, utcákból vagy kávézókból áll, hanem elsősorban emberekből, ezért olyan programokat igyekeztünk összeállítani, amelyek ennek a két iránynak megfelelnek, az itt élő és idelátogató embereknek, valamint a városi tereknek a metszéspontjain vannak" – mondta Faix Csaba, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója.

Számtalan program rendhagyó helyszínen valósul meg.

Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség kulturális igazgatója köszöntőjében arról beszélt, a fesztivál remek alkalmat kínál arra, hogy újra „utazhassunk".

„Mi itt mindannyian turisták lehetünk, néhány napig a legősibb és legnépszerűbb módon utazhatunk: a művészetek múzsáinak vendégei és útitársai lehetünk, jobbára időn és téren kívül közlekedő járművükön, amely idén ősszel menetrendszerűen Budapesten tűnik fel" – fogalmazott.

Ennek jegyében repít zenéjével távoli tájakra az A38 Hajón Manu Delago, egy 21. században fejlesztett ütőhangszer, a handpan nemzetközi hírű játékosa, valamint a Belau együttes, akik a Karib-szigetek hangulatát idézik meg Colourwave című albumuk bemutatóján.

A Szépművészeti Múzeum –  Magyar Nemzeti Galéria a régióban először mutatja be retrospektív igénnyel az absztrakció egyik legfontosabb kortárs képviselője, Sean Scully munkáit.

A brit zeneszerző, Julian Philips The Yellow Sofa című kamaraoperájának magyarországi bemutatója térben és időben is különleges utazásra hívja majd a nézőket, hiszen a mű a 19. század végi Lisszabonban játszódik.

A Trafó Kortárs Művészetek Házában megvalósuló Üdv a fedélzeten! című produkció egy hajókirándulás formabontó szimulációja. Eirini Sourgiadaki és Rubi Anna előadása elsősorban a közönség képzelőerejének stimulálására törekszik sok humorral, játékkal, kreatív asszociációs technikákkal.

A világzene legnagyobb eseménye, a WOMEX programjai a járványhelyzetre való tekintettel virtuálisan valósulnak meg, de a magyar közönséget élő koncertek várják a Budapest Ritmo feat. WOMEX keretében a Müpában.

A fellépők között szerepel a Magos Együttes, az Ötödik Évszak, Lajkó Félix, a Dalinda, a Babra, a Parno Graszt és az idei WOMEX-életműdíjas, Lakatos Mónika.

A tudomány és a művészet láthatatlan összefüggéseire csodálkozhat rá a közönség azon a kiállításon, amelyik a világhírű fizikus és hálózatkutató, Barabási Albert-László kutatásai mentén valósul meg a Ludwig Múzeumban.

Az eseménysorozat digitális felületein pedig azok is részesei lehetnek a
fesztiválélménynek, akiknek személyesen nincs lehetőségük csatlakozni a
programokhoz.

A fesztivál programjáról további információk a www.cafebudapestfest.hu és a cafebudapestfest.blog.hu oldalon.

A nyitóképen Lakatos Mónika.

Forrás és fotók: CAFe Budapest