Hétfőn Iránban letartóztatták Dzsafar Panahi Arany Medve-díjas filmrendezőt – közölte a Mehr iráni hírügynökség.

Panahit akkor vették őrizetbe, amikor a teheráni ügyészségre ment, hogy ott tájékozódjon egy másik rendező, Mohammad Raszulof ügyéről, akit pénteken vettek őrizetbe.    

A 62 éves Panahi az egyik legtöbb díjjal elismert iráni filmrendező.

2015-ben Taxi Teherán című drámájával elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon az Arany Medve-díjat, 2018-ban pedig a Cannes-i Filmfesztiválon Három nő című filmjének forgatókönyvéért kapott díjat.

A másként gondolkodó művészt 2010-ben hat év börtönbüntetésre
ítélték és húsz évre eltiltották a filmkészítéstől „rendszerellenes propaganda”
miatt, miután 2009-ben az ultrakonzervatív Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök
újraválasztása ellen demonstrált.   

Raszulofot és kollégáját, Mosztafa Aleahmadot a hatóságok a közrend megzavarása miatt tartóztatták le pénteken. Az Irna hírügynökség szerint azzal vádolják őket, hogy tiltakozásra buzdítottak egy épület összeomlása után, amely májusban 43 ember halálát okozta az ország délnyugati részén.

Raszulofot korábban szintén húsz évre eltiltották a filmkészítéstől, de titokban forgatott, Nincs gonosz című alkotása 2020-ban Arany Medve-díjat kapott. A rendezőt 2020 márciusában Teheránban egyévi börtönbüntetésre ítélték három korábbi filmje miatt, amelyekkel az iráni bíróság szerint rendszerellenes propagandát fejtett ki.

A Mehr szerint egyelőre nincs információ Panahi
letartóztatásának okáról.

A Berlinale szervezői a múlt héten tiltakoztak Raszulof és Aleahmad letartóztatása ellen, és mindkét művész szabadon bocsátását követelték.

Nyitókép: AFP/Atta Kenare