Váratlanul lemondott csütörtökön a Párizsi Nemzeti Opera zeneigazgatója, Gustavo Dudamel, akit két éve neveztek ki az intézmény élére hatéves szerződéssel.

Dudamel arra hivatkozott, hogy fájó szívvel mond búcsút a párizsi operának, de több időt akar a családjával tölteni. A dirigens az évad végén, augusztusban távozik Párizsból. Ezt követően több feladatot vállalhat New Yorkban, ahol Jaap van Zweden a 2023-24-es évad után távozik a Filharmonikusok éléről.

A 42 éves, venezuelai származású, Madridban élő sztárkarmestert februárban hívták meg a New York-i Filharmonikusok zeneigazgatójának a 2026-27-es évadtól. 2009 óta a Los Angeles-i Filharmonikusokat is ő vezeti, és 17 évad után a New York-i megbízás miatt hagyja majd ott a zenekart.

Dudamel a múlt hét végén vezényelte először a New York-i Filharmonikusokat azóta, hogy februárban bejelentették kinevezését. Dudamel a világ egyik legtehetségesebb karmestere. Kora gyermekkorától az operavilág bűvöletében él, és kiváló pedagógiai tehetséggel képes átadni mindenkinek a zenét és a közvetíteni a zenei kultúrát – méltatták 2021-ben, párizsi kinevezésekor.

Fotó: AFP / Stephane De Sakutin